Michael Smith voor het eerst wereldkampioen na zinderende finale tegen Michael van Gerwen

3 januari 2023

Getty Images
michael-smith-michael-van-gerwen-wereldkampioen-smith-wk-darts

Michael Smith is de nieuwe wereldkampioen darts! In een magistrale finale versloeg hij Michael van Gerwen met 7-4. Het was een historische finale door een schitterende negendarter, records die sneuvelden en de spanning die deze finale meenam. Beide heren gooiden lange tijd subliem en scoorden erop los. Na 6 sets was het werken geblazen, daar was Smith het sterkst in.


De eerste 5 sets leek het allemaal vanzelf te gaan bij de heren. Er werden 180'ers gesmeten en eenvoudig (hoge) finishes gegooid. In set 3 bij 1-1 gelijk in sets gooiden beide heren samen 17 perfecte darts. Van Gerwen moest buigen bij de 9e pijl, Smith deed dat de beurt erna vervolgens niet. Hij gooide een negendarter van pure schoonheid. Zo'n leg was nog nooit vertoond. Even later ging Smith ook aan de leiding met 2-1.

Vechten
Het werd breaken geblazen in de sets die daarna volgden. Om de beurt misten de mannen wat dubbels en dat straften ze continu bij elkaar af. Na 6 sets stond het nog steeds gelijk, en toen ging het even mis bij Van Gerwen. Beide heren moesten er echt voor werken en Van Gerwen kakte even in.

Hij miste in deze set dubbel 18 en dubbel 9 terwijl hij 2-0 voorstond in legs. Smith miste niet, gooide een pijnlijke 130-finish uit en kwam op wederom op voorsprong: 4-3 in sets. Ook de 8e set was voor Smith, die 3 sets op rij pakte, en zo voor het eerst in de wedstrijd met 2 sets verschil voor stond.

Lage scores
Van Gerwen kreeg het scorend lastig en kwam daardoor niet lekker op finishes, hij liep achter de feiten aan ten opzichte van Smith die soms wel 6 pijlen had om te finishen. Met een 5-3-achterstand kwam MvG niet eens in de buurt van een legwinst en breidde Smith zijn voorsprong uit naar 6-3.

Van Gerwen zette de druk er nog even op en kwam op 2-1-voorsprong tegen Smith in de 10e set van de wedstrijd. Smith kwam op gelijke hoogte en kreeg zo zijn eerste matchpoint voor de finale, maar 167 bleek te gortig voor hem. MvG leefde nog: 6-4.

3 keer is scheepsrecht!
Elke leg telde nu voor Van Gerwen, en dat wist hij ook. Hij begon weer tripels te raken en stond op een 2-0-voorsprong op weg naar 6-5 in sets. Maar Michael Smith kwam weer helemaal terug tot 2-2 en mocht weer voor de wedstrijd gooien.

Zijn laatste leg begon 'Bully Boy' met 6 perfecte pijlen. Weer een negendarter...? Nee, hij zette hem weg. Uiteindelijk gooide hij wel de dubbel 8 en dus is hij wereldkampioen. 3 keer is scheepsrecht!

Wil jij volgend jaar zelf genieten van de sfeer en het schitterende darten in Ally Pally? Met Sportreizen.com ben je altijd verzekerd van officiële tickets. Schrijf je hier in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van alle mogelijkheden voor zo'n heerlijke reis naar het WK darts in Londen!