Michael van Gerwen zag positieve coronatest nooit aankomen: ‘Dit is echt de grootste nachtmerrie’

28 december 2021

Getty Images
michael-van-gerwen-reactie-uitschakeling-wk-darts-pdc-door-positieve-coronatest

Michael van Gerwen heeft voor het eerst gereageerd op zijn positieve coronatest en als gevolg daarvan uitschakeling op het WK darts. "Een dikke streep door de rekening", aldus 'Mighty Mike' tegen het AD.


"De grootste nachtmerrie die je maar kunt bedenken.” 

Van der Voort
Van Gerwen voelde de bui maandagavond al hangen toen 1 van zijn 3 testen positief uitpakte. Vervolgens regelde de 32-jarige Vlijmenaar via de PDC een pcr-test. Een positieve uitslag volgde vandaag enkele uren voordat hij naar Alexandra Palace zou vertrekken voor zijn partij in de 3e ronde tegen Chris Dobey. "Dit heb ik nooit zien aankomen. Vincent (Van der Voort, red.) en ik komen nagenoeg nergens. We krijgen nu allebei het deksel op onze neus.”

Zijn goede vriend en collega-darter Vincent van der Voort testte een dag eerder positief en moest zich eveneens noodgedwongen terugtrekken van het WK. Nu zitten ze samen in quarantaine in Londen. "Natuurlijk is onze gezondheid het belangrijkste, maar je bent hier om het toernooi te winnen", vervolgt Van Gerwen vanuit zijn hotelkamer, waar ook Van der Voort op een afstandje is aangeschoven. "We mogen hier nu samen zitten, maar we hadden ons dit wel heel anders voorgesteld. Nogmaals, dit is echt de grootste nachtmerrie.”

Verwijt naar PDC
Van Gerwen weet nog niet wanneer hij terug naar Nederland kan, maar heeft als vanzelfsprekend wel al contact gehad met het thuisfront. "Ja, ze zijn ook allemaal verdrietig. Ze weten wat ik er allemaal voor heb gedaan. Dat het zo moet eindigen, ongelooflijk.” Zelf is hij naar eigen zeggen extreem voorzichtig geweest. "Vincent en ik gingen niet eens naar de ontbijtzaal, want daar vonden we het te druk.” Wel vierde hij kerstavond met Van der Voort, Dirk van Duijvenbode en hun manager. "We waren allemaal negatief getest. Ik test me hier elke dag. Ik weet niet waar ik het heb opgelopen.”

Er valt de organisatie van het WK darts wel iets te verwijten, vindt Van Gerwen. "Ze moeten eigenlijk elke dag iedereen bij de deur controleren, dat hebben ze niet gedaan. Volgens de Britse overheid hoeft dat ook niet. Maar om je eigen organisatie en het WK te beschermen, was dat wel handig geweest. De PDC zal te alle tijden zeggen dat ze de regels van de overheid hebben gehanteerd, maar er had scherper naar kunnen worden gekeken", stelt de 3-voudig wereldkampioen. "Het is zo lek als een mandje, nu betaal ik een hoge prijs. Ik heb helemaal niks gedaan, dat maakt het wel extra zuur. Gruwelijk gewoon. Dit gaat wel even duren om een plekje te geven.”