Peter Wright bijt snel door en maakt er een vliegensvlug WK-potje van tegen Ryan Searle

PDC/Lawrence Lustig

Eimert Pruis • 00:45, 31-12-2021 / Laatste Update: 19:03, 08-01-2024

Peter Wright heeft zich voor de 6e keer bij de laatste 8 geschaard van het WK darts. De wereldkampioen van 2 jaar geleden beet zich in Alexandra Palace vast in tegenstander Ryan Searle en liet pas los toen er 4-1 op het scorebord stond.

'Snakebite' voegt zich bij zijn landgenoot Gary Anderson. De Schotten zullen zich een beetje een minderheid voelen in de kwartfinales. 5 kwartfinalisten komen allemaal uit Engeland en 1 uit Wales (titelverdediger Gerwyn Price). De Nederlanders zijn in ieder geval allemaal klaar in 'Ally Pally'. Engelsman Callan Rydz is de opponent in de kwartfinale.

Tegenstander Wright won wel van Noppert

Searle had in zijn vorige wedstrijd nog (voor het eerst) afgerekend met Danny Noppert. De als 15e geplaatste Engelsman wordt al jaren genoemd als een potentieel wereldkampioen en dus was de ervaren Wright gewaarschuwd.

Het was wel meteen right voor Wright. De als 2e geplaatste Schot zag zijn landgenoot eerder het goede voorbeeld geven en wilde ook wel naar die kwartfinales. Wright brak snel Searle en gaf dat niet meer uit handen.

Even stroef maar wel weer setwinst

In de 2e set ging het in eerste instantie ook crescendo voor Wright. Op 2-0 voor begon het een beetje stroef te lopen bij Wright. Met behulp van wat 180'ers brak Searle terug en sleepte hij er een beslissende leg uit. Dat was dan wel de leg van Wright en 2 keer liet hij zich natuurlijk niet pakken.

In de 3e set was het dan eindelijk de beurt aan Searle. 'Heavy Metal' zette kracht bij en pakte een 2-0-voorsprong. Wright had een dipje en dat was te zien in zijn gemiddelde, dat met 20 punten daalde ten opzichte van de vorige set. Na een lichte tegenstribbeling van 'Snakebite' veroverde Searle toch de set.

Wright baalde toch van dat ene setverlies

Kleurrijke Wright whitewashed Searle

Wright had er nog wel even zin om er een mooi potje van te maken. Hij scoorde naar hartenlust en had zo'n grote voorsprong in de legs dat hij alle tijd kreeg op de dubbels. Missen doet een Wright in goede doen dan ook niet. Het leverde een whitewash-set op.

Een 1-0-achterstand boeide 'Snakebite' niet. Hij wist dat hij veel beter was en brak later alsnog de leg van Searle en greep zo zakelijk de overwinning, met de 6e matchdart.

Gelukkig nieuwjaar voor Wright

Het was een zeer degelijke overwinning. Kleurloos zou je het zelfs kunnen noemen. Met een keurig gemiddelde, maar op de dubbels liet de juist zo kleurrijke Wright het wel vaak afweten. Searle gaf alleen helemaal niet thuis en moet nu wel naar huis. Wright zien we na de jaarwisseling terug in 'Ally Pally'.