Vincent van der Voort over analyseren bij Viaplay: ‘Veel topspelers hebben heel weinig verstand van darten’

6 oktober 2022

Getty Images

Vincent van der Voort behoort al meer dan 20 jaar tot de wereldtop. De darter heeft de sport zien groeien tot het miljoenencircuit dat het nu is. Met zijn uitgesproken mening maakt hij het de PDC soms knap lastig. Sportnieuws.nl sprak met 'The Dutch Destroyer' over zijn afgelopen seizoen, zijn toekomst in de sport en zijn visie op de PDC.


Door: Pim Huberts

"Over een jaartje of 6 is het wel mooi geweest", vertelt de 46-jarige darter. "Ik heb altijd wel een datumpje in m'n hoofd gehad. Kijk, je moet eerst nog maar eens gezond blijven. Maar ja, ik denk zo dat het op m'n 52e wel klaar zal zijn."

Motivatieproblemen
Van der Voort - nog steeds de nummer 28 van de wereld - kijkt terug op zijn lastige seizoen: "Dit jaar is nog niet goed geweest. Heb ook echt wel een beetje last gehad van het hele coronaverhaal. Heb ook wel een tijdje last gehad van motivatieproblemen. Dat ik het eigenlijk wel goed vond." De darter moest op de laatste editie van het WK opgeven na het positief testen op corona. "Je leeft er het hele jaar naar toe, en dan gebeurt er dat."

Toch heeft de 21-voudig WK-deelnemer opnieuw geproefd aan de schoonheid van de dartssport op de Dutch Darts Masters. Hij won in een vol Ziggo Dome van voormalig wereldkampioen Gerwyn Price. "Mijn zoon was komen kijken met een groep vrienden van hem. Dan zie je de groep helemaal uit hun dak gaan. Dat heeft mij echt iets gedaan", vertelt hij trots.

'Veel van hetzelfde'
De laatste jaren is de boomlange darter misschien wel vaker te zien aan de analistentafel dan achter de oche. In de Viaplay-studio houdt Van der Voort zijn mening dan ook niet voor zich. Er valt nog genoeg te veranderen om de sport nóg mooier te maken, vindt hij.

"Ik vind dat het nu wel heel veel van hetzelfde is. Kijk naar de Premier League Darts bijvoorbeeld. Dan zit je wekenlang naar dezelfde spelers te kijken die hetzelfde spelformat spelen. Als je daar nou eens dubbel-in-dubbel-uit doet (zoals op de World Grand Prix), wordt het nog een beetje leuk om naar te kijken. Ik denk dat nu een hoop mensen denken: nou dat zit wel goed."

"Ook vind ik dat ons rankingsysteem niet klopt. Je hebt de 2-jarige wereldranglijst, de Pro Tour-ranking en de Euro Tour-ranking. Daar is geen touw meer aan vast te knopen. Ik vind het bijvoorbeeld heel vreemd dat er toernooien zijn waar de nummer 1 van de wereld niet als 1e is geplaatst. Dat je voor dat toernooi dan weer een andere ranking voor hebt. Het moeilijke bij de PDC is dat er nou nooit eens een keer klankbord is waar er geluisterd wordt naar de spelers."

'Die toernooien slaan nergens op'
Van der Voort ergert zich ook aan alle toernooien die niet mee tellen voor de ranking. Op The Masters, Premier League, World Series of Darts (Finals) en de World Cup of Darts is geen geld te verdienen voor de wereldranglijst. "Tel dat maar bij elkaar op. Dan kom je erachter hoe vaak er darten is dat nergens om gaat. Dat het gewoon veredelde demonstratietoernooien zijn."

Was de Dutch Darts Masters ook niet zo'n toernooi, Vincent? "Klopt, maar als je uitgenodigd wordt dan doe je natuurlijk mee. Je krijgt er geld voor, het is je werk. Maar uiteindelijk slaat het nergens op. Sport moet ergens over gaan. Bij de rankingtoernooien, dáár spat de emotie van af. Dat vind ik mooi", vertelt hij enthousiast.

'Topspelers hebben weinig verstand van darten'
Tijdens het analyseren in de Viaplay-studio kijkt Van der Voort naar de lichaamstaal, hoe de pijlen in het bord vallen en de armbeweging. "Wat me sowieso opvalt is dat veel topspelers heel weinig verstand van darten hebben. Die begrijpen dan totaal niet waar het aan ligt als het even wat minder gaat. Daar verbaas ik mij echt over. Dat jongens die onder de top zitten er vaak meer verstand van hebben dan de top zelf."

Van der Voort vertelt verder: "Een voorbeeld is James Wade (nummer 5 van de wereld). Jaren geleden stonden zijn pijlen perfect in het bord, maar nu staan ze wat vlak. Dat betekent gewoon dat de setup niet meer klopt. Wade denkt daar gewoon niet meer over na. Die denkt dat het vanzelf wel goedkomt."

'Kalender kan niet vol genoeg zijn'
De PDC zet steeds meer toernooien op de kalender. In 2023 wordt er zelfs een week na het WK darts alweer een toernooi georganiseerd: voor het eerst reist het dartscircus af naar Bahrein.

"Die drukte is echt niet te doen. De toppers zullen een keuze moeten maken welke toernooien ze spelen en welke niet. Maar toch is daar niks mis mee. De kalender kan wat mij betreft niet vol genoeg zijn, want je bent niet verplicht om alles te spelen. Het laten schieten van een toernooitje, is alleen nog niet zo heel normaal binnen het darten. Maar ja, bij het tennis spelen de toppers ook niet iedere week een toernooi", vertelt hij.

Van der Voort reist op 14 oktober af voor het laatste Euro Tour-toernooi in Gibraltar om zich mogelijk te plaatsen voor het European Championship.
Pim Huberts