Voorzichtige Van der Voort zit opgesloten in hotelkamer: ‘Echt nachtmerrie dat juist ík corona krijg’

30 december 2021

Getty Images

Vincent van der Voort zit na zijn positieve coronatest tijdens het WK darts in quarantaine op zijn hotelkamer in Engeland. De opgewekte Purmerender vertelt tegen Sportnieuws.nl over de zwarte bladzijde van het WK, de kansen voor Martijn Kleermaker en over Netflix als eerste levensbehoefte.


Door Jan Koning

"Goed, goed", klinkt het ondanks alles toch nog redelijk opgewekt uit de mond van Vincent van der Voort. De darter zit – vanwege een positieve test – noodgedwongen opgesloten op zijn hotelkamer in Londen. "Ik ben blij dat ik Netflix heb, inderdaad. Dat is bijna een eerste levensbehoefte geworden, haha."

Wervelwind
Hoe lang hij nog van de buitenwereld afgesloten is, weet Van der Voort zelf ook niet. "Ik heb nergens last van, maar test iedere dag en tot nu toe nog steeds positief. Vandaag nog niet getest, dus dan hoop ik dat het een keertje negatief wordt en ik weer van mijn hotelkamer af mag." Het WK volgt hij dus ook vanaf zijn kamer. Dat zal niet makkelijk zijn, als je liever nog op het podium zou staan. En die kans ook zeker aanzienlijk was. "Het komt in fases. Het ene moment ben ik heel teleurgesteld en het andere gaat het wel oké. Mijn toestand gaat dus van links naar rechts en van boven naar onder."

LEES OOK: Wat is precies de coronaprocedure op het WK darts (en kan er gesjoemeld worden)?

Corona
Er is veel te doen geweest over de positieve test van Van der Voort. Hij kan het zelf ook niet verklaren. "Ik denk dat ik een van de voorzichtigste spelers ben die er zijn. Ik ging vanuit de lift altijd direct naar buiten. Even mijn eten halen, een rondje lopen en dan weer terug. Dan zag ik in de bar of in de ontbijtzaal vaak veel spelers samen zitten, maar ik ben daar ook niet geweest. Dan is het wel echt zuur dat ik het juist krijg."

Beschermde ranking
En de rest volgt. Een zwarte bladzijde in het WK van dit jaar. "Voor mij zeker ja. Dit is gewoon een nachtmerrie. Ik ben zo hard bezig geweest – weken van tevoren al – om het niet te krijgen. Ben keihard aan het trainen. Je komt hier en let overal op. Het toernooi van het jaar. Belangrijk voor je ranking, belangrijk voor alles en dan ga je er op zo’n manier uit."

Wat zijn ranking betreft, weet Van der Voort niet wat daar mee gaat gebeuren. "Ik heb nog niemand van de PDC gesproken. Ze zouden met een soort van beschermde ranking kunnen gaan werken, maar ik denk niet dat ze daaraan gaan beginnen. Dan moeten ze namelijk met terugwerkende kracht ook de spelers die op eerdere toernooien positief getest zijn hierbij meerekenen. Dat is een wel heel grote rekensom."

Lichtpuntje
Het positieve verhaal voor Nederland en toch ook wel Van der Voort is de prestatie van Martijn Kleermaker die op donderdagmiddag aan zal treden tegen James Wade. De eigenlijke tegenstander van Vincent van der Voort in de vorige ronde. "Vandaag is een apart verhaal. Wade speelde zijn eerste ronde bij 10 dagen geleden en toen was het niet best. Daarna moest hij tegen mij, maar die wedstrijd is eruit gehaald. We weten dus eigenlijk niet zo goed hoe James Wade ervoor staat. Martijn speelt wel een goed toernooi tot nu toe, maar als Wade goed is, wordt het een lastige opgave. Als Martijn vanavond wel wint, zijn er alle mogelijkheden om verder te komen."

"Ik ben uiteraard zeker voor Martijn. Ik ben Nederlander en zo chauvinistisch als de pest. Welke sport het ook is, ik ben altijd voor Nederland dus dat is vandaag niet anders. Het is wel dubbel hoe ik er naar zit te kijken. Zeker omdat-ie tegen de tegenstander moet waartegen ik heb op moeten geven. Ik had er liever zelf gestaan tegen Martijn. Dus ik denk niet dat ze me horen schreeuwen vandaag op de hotelkamer."