Waarom Gerwyn Price stopte met professioneel rugby en koos voor het darten

3 januari 2021

BSR Agency
gerwyn-price-rugby-darten-waarom-gestopt

Wie zondagavond naar de finale van het WK darts kijkt, ziet Gerwyn Price zijn grootste wedstrijd uit zijn carrière spelen. Niet alleen van zijn dartcarrière, maar ook van zijn totale topsportloopbaan. Nog geen 7 jaar geleden speelde hij óók nog rugby. Een kleine terugblik op waarom Price stopte met rugby en waarom hij voor het darten koos.


Zijn lichaamsbouw verraadt nog altijd dat Price in een vorig leven rubyer is geweest. In een sport vol bierbuiken was hij in 2014 een opvallende verschijning. Afgetraind als geen ander werkte hij zich achter de oche op van nieuweling tot meervoudig majorwinnaar en mogelijk na vanavond zelfs wereldkampioen bij de PDC.

Roet in het eten
Darten was niet zijn droomsport, want zijn hart lag bij het rugby. Een veel grotere sport in het Verenigd Koninkrijk en dus ook Wales. Als klein jongetje droomde hij ervan om een interland voor Wales te mogen spelen. Hij was hard op weg om die droom uit te laten komen, maar zijn jaren als twintiger gooiden eigenlijk roet in het eten.

Rugbyen voor Wales
Hij speelde destijds in de Welshe Premier League van het rugby. Een veelbelovend talent. Hij speelde op hoog niveau bij clubs als Neath, Cross Keys en Glasgow Warriors en speelde in 2012 zelfs nog een bekerfinale. Hij speelde ook tot de Onder 21 in alle jeugdteams van Wales, maar tot een officiële A-interland kwam het nooit. Hij genoot volgens eigen zeggen teveel van het leven.


Feesten
"Ik vloog een beetje off the rails", zei Price in een eerder interview. "Ik ging graag uit en feestte dan lekker door. Ik klooide maar een beetje aan en vond het feesten belangrijker dan rugby."

Kinderen
Totdat hij kinderen kreeg. Die maakten hem rustiger en zorgden ervoor dat hij serieuzer in het leven stond. "Ik heb mijn potentie in het rugby nooit waargemaakt." Zijn levensstijl, blessures en de pech dat geen team een stap hoger hem koos, maakte dat hij in 2014/2015 de beslissing nam. Hij stopte met rugby en ging volledig voor het darten.

Combineren met rugby
In 2014 combineerde Price nog beide sporten. Zijn geld verdiende hij in het rugby en zo kon hij zijn pogingen om tot de besten van de wereld in het darts te horen bekostigen en proberen waard te maken. "Op een gegeven moment kon ik het niet meer combineren. Als ik bij het rugby geblesseerd zou raken, zou ik ook niet meer kunnen darten. En ik begon toen net lekker geld te verdienen met darts. Dus toen heb ik me volledig gericht op die sport."

Lees ook: wie is eigenlijk favoriet? Price of Gary Anderson?
Waarom darten?
Price vond het wel lekker, die nieuwe start. Een sport die ook nog eens beter bij zijn karakter paste. "Dat vind ik lekker aan darts en andere individuele sporten. Als je niet goed genoeg bent, haal je het niet. Maar als je wél goed genoeg bent, heb je alle kansen van de wereld. Bij rugby was je misschien wel goed genoeg, maar was je ook altijd nog afhankelijk van iemand anders. Een trainer of club die het in je zag zitten en je een stap hoger gunde. Ik heb veel rugbytalenten gezien die het niet gehaald hebben alleen maar omdat ze pech hadden. Dat is in het darten heel anders, daar bepaal je helemaal zelf of je het haalt of niet."

Succes in de PDC
En op zich heeft Price het al prima gedaan. Hij won al een paar majors bij de PDC, staat nu in de finale van het WK darts en kan dus naast wereldkampioen ook nog eens de nieuwe nummer 1 van de wereld worden.