16-jarige Luke Littler laat Christian Kist kansloos in eerste ronde WK darts
i

Getty Images

16-jarige Luke Littler laat Christian Kist kansloos in eerste ronde WK darts

Martijn Baars • 23:29, 20-12-2023 / Laatste Update: 17:50, 05-01-2024

Er was gewoon geen beginnen aan voor Christian Kist in zijn eerste ronde van het WK darts. De Nederlander kwam er niet aan te pas tegen Luke Littler, de jeugdwereldkampioen van de PDC. Terwijl het publiek de hele avond zong dat Littler 's ochtends weer naar school moet, gooide de 16-jarige darter uit Engeland een waanzinnige partij. Hij tekent met een 3-0 zege in sets én een gemiddelde van 106.12 voor de beste prestatie op het hele WK darts tot nu toe.

Kist gooide echt niet slecht, daar niet van. The Lipstick zat tegen de 100 gemiddeld aan te gooien in de eerste set, maar was onzichtbaar tegen de ruim 105 gemiddeld van Littler. De Engelse jongen raakte niet onder de indruk van de ene leg die Kist in twee sets pakte. Hij kwam 2-0 in sets voor, ging de pauze in en hij kon eigenlijk niet meer kapot.

Weg ligt open naar stunt

En dat tijdens z'n debuut op het grote WK darts, hè? Ongelofelijk wat Littler laat zien. Kenners vinden dat hij nu al veel beter is dan Michael van Gerwen op die leeftijd. En de route voor een stunt ligt helemaal open voor Littler. In de volgende ronde moet hij tegen Andrew Gilding, daarna wacht eventueel Matt Campbell. Wordt hij de sensatie van het WK darts?

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Hoogste gemiddelde

Met ruim 106 gemiddeld als winnend gemiddelde, was hij daarin de beste van de eerste twee rondes tot nu toe. Beter dus ook dan Michael van Gerwen, Michael Smith, Gary Anderson en Gerwyn Price.

Jeugdwereldkampioen

Een maandje geleden werd Littler jeugdwereldkampioen bij de PDC door in de finale Gian van Veen te verslaan. Hij pakte toen een ruime voorsprong, maar kreeg daarna wel wat tegenstand van het Nederlandse talent. Alleen was Van Veen nét te laat 'wakker' om toen de jeugdwereldtitel af te pakken.