Aanval van James Wade komt te laat: Michael Smith gaat naar WK-finale
i

Pro Shots

Aanval van James Wade komt te laat: Michael Smith gaat naar WK-finale

Brian Vesseur • 23:27, 02-01-2022 / Laatste Update: 10:59, 08-01-2024

Michael Smith was ongelofelijk goed in de halve finale van het WK darts. Op zondagavond won hij in een spannende pot van James Wade, met 6-3. Het gemiddelde van Bully Boy was aan het begin véél hoger dan dat van Wade, maar aan het einde kroop het redelijk naar elkaar toe.

De route van Wade naar de halve finale van het WK was redelijk easy. Zo won hij in de kwartfinale met 5-0 van Mervyn King, ondanks een gemiddelde van 86. Dat het nu moeilijker zou worden voor de nummer 4 van de wereld, was dan ook wel duidelijk. Smith schakelde namelijk Jonny Clayton én Gerwyn Price uit, de 2 darters die in 2021 de meeste prijzen wonnen.

Smith kwam op een 2-0-voorsprong in sets, maar onverwachts kwam Wade terug in de wedstrijd. Hij pakte de 3e set door 121 uit te gooien. Kijkend naar de gemiddeldes was er nog wel een duidelijk verschil tussen de 2 heren: 108.24 (Smith) om 95.75 (Wade).

Wade kreeg dé kans om gelijk te komen, maar hij gooide de Shanghai 20 niet uit. Bully Boy greep zijn kans en pakte de set: 3-1! Ook de set erna ging naar Smith. Hij kwam zelfs op een 5-1-voorsprong, door die 6e set met 3-0 te winnen! The Machine leek er niet meer in te geloven.

Dat geloof kwam snel terug, want Wade maakte er 5-2 van door 160 uit te gooien. Nog zeker geen man overboord voor Smith, natuurlijk. 1 set was nog steeds genoeg om de wedstrijd te winnen.

Maar ook de volgende set ging naar Wade, met 3-2. En zo stond het opeens 5-3 in sets! De weg naar de finale was nog steeds lang voor The Machine, maar lang niet meer onmogelijk. Toch was het Smith die de 9e set pakte: 6-3! Op naar de finale.

Smith

De Engelsman gaat zich opmaken voor de WK-finale tegen Peter Wright of Gary Anderson, die het later op zondagavond tegen elkaar opnemen. De finale staat maandag op het programma. In 2019 schopte Smith het ook al eens tot de finale. Toen verloor hij van Michael van Gerwen.

Het zou de eerste major kunnen worden dat Smith wint. Hij moest het op grote toernooien telkens doen met plekken in de kwartfinale, halve finale of als verliezer in de finale.