Bellen met Berry: 'In de WK-finale wordt Peter Wright flink uitgejoeld'
i

Pro Shots

Bellen met Berry: 'In de WK-finale wordt Peter Wright flink uitgejoeld'

Brian Vesseur • 18:10, 03-01-2022 / Laatste Update: 12:13, 07-01-2024

Er staat een heel mooie finale op ons te wachten, maandagavond op RTL 7. Althans, dat verwacht darter Berry van Peer. Hij blikt bij Sportnieuws.nl vooruit op de finale van het WK darts, tussen Peter Wright en Michael Smith. Van Peer maakt zich een beetje zorgen om het publiek in Ally Pally.

"Vanavond kan je wel verwachten dat Wright uitgejoeld wordt", zegt Van Peer. Snakebite is namelijk een Schot en Smith komt - net als een heel groot deel van de fans - uit Engeland. "Ik vind dat zo schandalig. Dat dacht ik bij de wedstrijd van Price ook. Hij wordt echt aangemoedigd om die 9-darter te gooien, 2 legs lang is hij de held en daarna wordt-ie weer uitgefloten."

"Dat wil je toch meemaken als publiek, een 9-darter? Als je dán nog fluit, mag je er van mij uitgetrapt worden. Je komt er toch om te genieten van darten? De nummer 1 van de wereld én de wereldkampioen, die een 9-darter gooit. Tja..."

1e klas darten

Het publiek in het Alexandra Palace kreeg zondag een heerlijke halve finale voorgeschoteld tussen Wright en Gary Anderson. Wright won het Schotse onderonsje - waarin 2 records werden gebroken - uiteindelijk met 6-4. "Dat was gewoon 1e klas darten. Hier koop je een kaartje voor."

Van Peer kon er geen genoeg van krijgen: "39x 180 in 1 wedstrijd. Zó. Hey, luister: sommige mensen dromen ervan om 2 keer 180 te gooien op 1 dag en zij gooien het samen bijna 40 keer in een wedstrijd. Op deze manier gaat Wright het toernooirecord wel overnemen. Dat staat op 71 keer 180, als hij daar al een derde van in 1 wedstrijd gooit..."

Nóg meer 180's

Na een zinderende halve finale speelt Wright maandagavond dus de finale, tegen Smith. Bully Boy versloeg grote namen als Gerwyn Price, Jonny Clayton (de 2 beste darters van 2021) en James Wade. Van Peer verwacht dan ook een finale van hoog niveau.

"We kunnen heel veel 180's verwachten", kijkt hij vooruit. Beide heren liggen nog op koers om het 180-record te verbreken. Smith ligt zelfs op pole position. "Ik denk dat deze wedstrijd echt niét normaal wordt. Ik denk dat het finishen de doorslag gaat geven, want scorend halen ze beiden zo'n hoog niveau."

"Het zou écht ziek zijn als het 7-6 wordt, maar ik denk een 7-4 of 7-5. Een 11- of 12-setter. Als ik dan een winnaar moet kiezen: ik hoop het voor Smith, dat gun ik hem echt, maar ik denk dat Wright hem pakt. Maar mócht Smith hem winnen, dan is het top voor de jeugddarters."

Magische pijlen van Wright

Van Peer wees nog op de pijlen van Wright. In de 2e ronde kwam de Schot 2-0 achter tegen Damon Heta, wisselde van pijlen en won toen uiteindelijk met 4-2. Snakebite zei toen dat-ie ook in de volgende wedstrijden met die oude pijlen (waarmee hij dus 2-0 achter kwam) ging gooien, maar daar bleek niets van waar.

"Hij heeft sinds Heta niet meer gewisseld. Hij zei wel dat-ie ging terug wisselen, maar dat heeft-ie niet gedaan. Als ik met die pijlen zo goed zou gooien, zou ik nóóit meer van pijlen wisselen. Want met die andere pijlen gooide hij zó goed. Het gaat zo makkelijk, alsof hij aan het spelen is met zijn tegenstander."