Berry van Peer | Op WK darts voor eens en voor altijd afscheid nemen van darteritus
i

PDC

Berry van Peer | Op WK darts voor eens en voor altijd afscheid nemen van darteritus

Martijn Baars • 14:00, 10-12-2023 / Laatste Update: 18:53, 07-01-2024

Wie denkt aan darter Berry van Peer, denkt automatisch aan darteritus. De Nederlandse darter kwam in 2017 voor het eerst op tv tijdens de Grand Slam of Darts. Daar kreeg het publiek voor het eerst te zien hoe heftig die mentale aandoening zich kan uiten bij een darter. Maar inmiddels zijn we ruim zes jaar verder en staat Van Peer voor zijn debuut op het WK darts. Je gaat hem in Ally Pally weer met een lach zien, in plaats van met een traan (zoals in 2017). En dat zonder darteritus.

Dat hij op het WK darts staat dit jaar, is een proces van een heel jaar geweest. Om naar het moment te gaan waar Van Peer zich kwalificeerde voor het WK darts 2024, moeten we terug naar januari 2023. Hij was eind 2022 zijn tourkaart kwijtgeraakt en moest dus naar Q-School om te proberen zijn toegang tot alle grote darttoernooien terug te winnen. Dat lukte niet, waardoor Van Peer was aangewezen op de Challenge Tour. Dat zijn toernooien voor darters die geen tourkaart halen op Q-School.

Hoe gekwalificeerd voor WK?

Vervolgens won Van Peer 4 van de 24 Challenge Tour-toernooien en eindigde hij als nummer 1 op de ranglijst. Met die prestatie won hij 3 dingen: toegang tot de Grand Slam of Darts, een tourkaart voor 2024-2025 én een ticket voor het grote PDC WK darts in december. Op donderdag 22 december is zijn eerste wedstrijd op het grootste podium bij de PDC. Dan gooit hij tegen de Engelsman Luke Woodhouse, die aan zijn vijfde WK darts op rij gaat beginnen.

- Dit is het speelschema op het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Darteritus

Nog even terug naar 2017, toen Van Peer voor het eerst op tv kwam. Hij worstelde met darteritus, een mentale blokkade waardoor een darter bijvoorbeeld zijn pijlen niet meer los kan laten. In de wedstrijden tegen Gary Anderson, Simon Whitlock en Cameron Menzies had hij het er zichtbaar moeilijk mee. Hij kreeg steun van zijn collega's en scheidsrechter Russ Bray. Het publiek snapte niet wat er aan de hand was en joelde hem uit. Pas na twee wedstrijden op de Grand Slam begreep het publiek het en kreeg Van Peer ook van hen steun. De laatste wedstrijd tegen Menzies won hij met hangen en wurgen, waardoor hij zelfs naar de volgende ronde mocht. Daarin verloor hij kansloos met 10-2 van Mensur Suljovic.

Bijnaam: Bionic

In de periode daarna werd hij regelmatig geïnterviewd door media om over die darteritus te praten. Hij bleef er open over en kon een jaar later ook melden dat het steeds beter ging. Inmiddels heeft hij er nauwelijks last meer van, al zie je soms op spannende momenten nog vlagen van die blokkade. Het lijkt een grap, maar zijn bijnaam in het darten is gebaseerd op zijn werpstijl. Zijn bijnaam is 'Bionic'. Waarom heeft hij die bijnaam? In eerdere interviews gaf hij aan dat hij die bijnaam ooit heeft gekregen, omdat zijn stijl 'robotachtig' oogt. Met andere woorden: elke worp is precies hetzelfde. Vandaar de bijnaam 'Bionic'. Vrij vertaald uit het Engels betekent Bionic 'mechanisch'.

Harde muziek bij opkomst

Niet schrikken als Van Peer opkomt trouwens. Hij heeft zelfs een bevriende dj zover gekregen om een nummer speciaal voor hem te maken. En dat is niet zomaar muziek. Van Peer is gek van uptempo, een harde muzieksoort in het genre hardstyle. Tot en met de Grand Slam of Darts 2023 kwam Van Peer op met Snap 'Em van dj Abbadon. Dat nummer is hieronder te beluisteren. Maar: in samenwerking met de Nederlandse dj van dat nummer, is er een nieuw nummer gemaakt.

Die heet toepasselijk 'Bionic' (hetzelfde als de bijnaam van Van Peer) en wordt, als de PDC het nummer accepteert, voor het eerst live gedraaid bij de opkomst van Van Peer op het WK darts.

Berry van Peer

Bijnaam: Bionic

Leeftijd: 27

Woonplaats: Sprundel

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 0

Opkomstnummer: Bionic - Abbadon