Bye bye Aubyegenius! Dirk van Duijvenbode moet diep buigen voor titelverdediger Gerwyn Price
i

Getty Images

Bye bye Aubyegenius! Dirk van Duijvenbode moet diep buigen voor titelverdediger Gerwyn Price

Eimert Pruis • 23:36, 29-12-2021 / Laatste Update: 05:18, 08-01-2024

Dirk van Duijvenbode heeft zijn meerdere gevonden in Gerwyn Price. De wereldkampioen en nummer 1 van de wereld was duidelijk een maat te groot voor 'Aubergenius'. De Nederlander won nog wel de 1e set, maar 'The Iceman' ontdooide niet en brulde het uit na 5 sets: 4-1.

De uiteraard als 1e geplaatste Price treft in de kwartfinale mogelijk zijn landgenoot Jonny Clayton. Dan moet Clayton wel even afrekenen met Michael Smith. Die pot staat woensdagavond nog op het programma.

Price begint met 180

Price trapte af met 180, maar dat was ook het enige goede aan de 1e leg. Beide darters moesten er duidelijk nog inkomen, vooral op de dubbels. Nadat Van Duijvenbode tig kansen voor de break om zeep hielp, vond Price uiteindelijk de dubbel 1. Price bleef daarna prutsen op de dubbels. Van Duijvenbode gooide niet sterk, maar profiteerde daar wel van. Uiteindelijk miste Price zoveel kansen dat 'Aubergenius' er met de set van Price vandoor ging.

Misschien had Price toch een beetje last van het vervelend publiek in Alexandra Palace. De veelal Engelsen supporters hebben het niet zo op de Welshman en lieten dat horen met aparte spreekkoren.

Als een oma met artrose

In de 2e set trok Price zich er minder van aan. Hij begon gewoon weer met een 180'er en deze keer liet 'The Iceman' het niet op de dubbels liggen. Van Duijvenbode was zichtbaar onder de indruk en gooide als een oma met artrose. Price herstelde de balans en snoepte de set weer terug van de Nederlander.

Er zat voorlopig geen herstel in voor Van Duijvenbode. Price pikte zijn normale niveau op en 'Aubergenius' kon maar geen antwoord vinden. De Welshman vond het heerlijk en stoomde door naar een 3-0-overwinning in de 3e set en precies hetzelfde in de 4e set. In beide sets kwam hij tot een gemiddelde van 112.73.

Brullende leeuw uit Wales gooit alles raak

'The Iceman' was tot dan toe ijzig koel gebleven, maar brulde het op 3-1 toch even keihard uit. De leeuw uit Wales wist dat hij de Nederlandse leeuw aan het temmen was. Hij begon de 5e set ook weer geweldig. In zijn 1e leg gooide hij 164 uit. Van Duijvenbode was mentaal al geknakt en wist dat hij met zijn gemiddelde van 85 niet in de buurt kwam van de bijna 100 waar Price op zat. En dan te bedenken dat de Welshman in de 1e set slechts 80 als gemiddelde had.

En Price zou Price niet zijn als hij het in stijl zou afsluiten. Hij stond al een hele tijd geen leg meer af en met 136 eindigen vond hij wel een goed idee. Price knipperde niet en bam bam raak, bye bye 'Aubyegenius', fluisterde hij.