Christian Kist | Ooit wereldkampioen darten, nu is hij een parel in de schaduw
i

PDC

Christian Kist | Ooit wereldkampioen darten, nu is hij een parel in de schaduw

Martijn Baars • 21:00, 07-12-2023 / Laatste Update: 18:39, 04-01-2024

Er zijn maar vier Nederlandse darters die zich wereldkampioen mogen noemen: Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en... Christian Kist! The Lipstick, zoals Kists bijnaam luidt, werd in 2012 wereldkampioen darts bij de BDO en de wereld leek voor hem open te liggen. Maar in plaats van legendes Van Gerwen en Van Barneveld achterna te gaan, raakte Kist een beetje in de vergetelheid. Maar nu, elf jaar na die wereldtitel, is hij weer helemaal terug. Zes jaar na zijn laatste WK darts bij de PDC keert hij terug in Ally Pally.

Kist bewees in 2023 dat je helemaal geen tourkaart hoeft te hebben om veel geld te kunnen verdienen met darten. Eind 2019 raakte de Nederlandse darter zijn tourkaart bij de PDC kwijt en telkens lukte het hem niet om die terug te winnen. Als tourkaartverliezer mocht hij het de afgelopen jaren laten zien op de Challenge Tour. Vooral 2023 was hij daarin erg succesvol. Hij stond het hele jaar door zo hoog op de ranglijst aldaar, dat hij bij liefst 19 Players Championship-toernooien (van de 30) mocht invallen voor een afmelder mét tourkaart.

Komt eigen belofte na

In al die vloertoernooien, waarin hij een finale en een halve finale haalde, verdiende Kist toch mooi ruim 25.000 pond. Door die resultaten kwalificeerde hij zich voor de Players Championship Finals én het WK darts. En dat is precies volgens zijn eigen belofte. Tegen regionaal medium Tubantia beloofde hij in 2022 al dat hij 'binnen twee jaar' weer op het WK darts in Ally Pally zou staan. Dat is met vlag en wimpel gelukt.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Tegen Littler op WK

Op het WK darts treft Kist de Engelse jeugdwereldkampioen Luke Littler in de eerste ronde. Op papier een van de zwaarste lotingen die hij kon treffen. Maar Littler heeft nauwelijks tv-ervaring en staat in Ally Pally voor zijn debuut. Kist sjouwt al kilo's aan ervaring mee en gooide zelfs dit jaar nog een 9-darter tijdens een van die Players Championship-toernooien. Het geeft aan dat Kist lekker in z'n vel zit.

Tourkaart halen op Q-School

Wat er ook gebeurt op het WK, Kist moet in januari/februari 2024 'gewoon' weer aan de bak op Q-School. Dat is het toernooi waar tourkaarten te verdienen zijn, waardoor Kist (als het lukt) zich als vaste gast mag melden op de grote toernooien. Maar hij weet ook: Q-School was hem de afgelopen drie jaar slecht gezind. Alles is erop gericht om op het WK in ieder geval vertrouwen te tanken, zijn succesjaar 2023 goed af te ronden en klaar te zijn voor zijn missie om weer volledig bij de PDC te horen.

Christian Kist

Bijnaam: The Lipstick

Leeftijd: 37

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 4

Opkomstnummer: Thunderstruck - AC/DC