Danny Noppert | Kan koele kikker Noppert eindelijk knallen op WK darts?
i

PDC

Danny Noppert | Kan koele kikker Noppert eindelijk knallen op WK darts?

Martijn Baars • 07:00, 09-12-2023 / Laatste Update: 15:54, 05-01-2024

Danny Noppert is de koelste van het stel. Niet voor niks is de bijnaam van de Nederlandse darter 'The Freeze'. IJskonijn, zo wordt hij soms ook wel genoemd. Je zult de geboren Fries niet snel iets geks zien doen aan de oche. Toch steeg hij afgelopen twee jaar bijna ongezien naar plek zeven op de wereldranglijst. Hij won al eens een major op televisie. Zijn gezin is net uitgebreid van drie naar vier en hij lijkt beter in z'n vel te zitten dan ooit. Waar brengt hem dat dit WK darts?

Om te beginnen bij de tweede ronde, waarin hij het op moet nemen tegen Scott Williams of Haruki Muramatsu. Van laatstgenoemde won hij in november nog op de Grand Slam. Weliswaar in een veel korter format (best of 9 legs in plaats van best of 5 sets), maar dat kleine mentale voordeel heeft hij alvast binnen. Ook tegen de Welshman Williams staat in onderling resultaat 3-1 voor. En dan zit hij ook nog eens aan de 'gunstige' kant van het schema. Tot de kwartfinale is de op papier moeilijkste naam die hij kan treffen, die van Damon Heta. Vanaf de kwartfinale (Michael van Gerwen) begint dan het echte werk.

Lees ook: dit is het speelschema van het WK darts

Lees ook: dit is het prijzengeld op het WK darts

Teleurstellend op WK's

Dat is alleen het enige probleem met Noppert: hij komt nooit toe aan het echte werk op het WK. In alle vijf z'n deelnames aan PDC WK darts, kwam hij niet verder dan de derde ronde. Telkens verloor hij van namen waar hij niet per se voor onder hoeft te doen: Max Hopp, Kim Huybrechts, Dave Chisnall, Ryan Searle en Alan Soutar versperden de man uit Joure de weg naar de achtste finales of verder.

Wisselvallig, maar pieken in het najaar

Wie naar zijn resultaten in 2023 kijkt, ziet dat Noppert een wisselvallig jaar heeft gehad: matig op de majors en goed op de vloer. Eind september won hij nog een Players Championship. Zijn beste resultaat op een groot televisietoernooi dit jaar was de halve finale op het EK darts, eind oktober. Je zou zeggen: in het najaar is Noppert goed gaan gooien. De pauze die hij afgelopen weken nam om bij de geboorte van zijn dochter Ines te zijn, brengt misschien alles wel bij elkaar op het WK.

Familie van Andries Noppert?

Wie de naam Noppert zegt, denkt ook aan voetbalkeeper Andries Noppert. Net als Danny een Fries en inmiddels keepend voor sc Heerenveen. Toen het WK voetbal net voor het WK darts werd gehouden in 2022, werd er al aan beide topsporters gevraagd of ze familie van elkaar waren. In eerste instantie dachten ze van niet, maar na onderzoek van Omroep Friesland blijken beide Nopperts officieel een achter-achter-achter-achter-achter-achter-achterneef van elkaar.

De geboorte van een nieuwe Noppert-telg brengt bij Danny Noppert misschien wel extra krachten naar boven. Toen zijn eerste kind geboren werd, won Noppert niet veel later uit het niets de UK Open. Het WK is nog weer van een ander niveau, maar waarom zou het niet kunnen? Noppert zei al eens: "Ik heb van iedereen al wel een keer gewonnen, dus ik hoef voor niemand bang te zijn." Koel als altijd, zijn bijnaam is niet voor niks The Freeze.

Danny Noppert

Bijnaam: The Freeze

Leeftijd: 32 (op 31 december 2023 wordt hij 33)

Woonplaats: Joure

Eerdere deelnames aan het WK darts: 7 (5 keer op PDC WK, 2 keer op BDO WK)

Beste resultaat op PDC WK darts: laatste 32

Opkomstnummer: Panic! at the Disco - High Hopes