Dartfans denken dat deze 10 talenten ooit wereldkampioen worden: 2 Nederlanders
i

PDC

Dartfans denken dat deze 10 talenten ooit wereldkampioen worden: 2 Nederlanders

Martijn Baars • 17:00, 24-08-2023 / Laatste Update: 10:57, 08-01-2024

De Professional Darts Corporation (PDC) vroeg aan haar fans: welke talenten denken jullie dat er ooit wereldkampioen gaat worden? En daar hebben de dartfanatici een top-10 uit opgesteld. Op de lijst van potentiële wereldkampioenen staan 2 Nederlanders en 1 Belg.

Beau Greaves

De enige vrouw op de lijst, maar wat voor één! Zonder twijfel de beste vrouw op de tour en dat is ze al een jaar of 2. Regelmatig gooit ze een gemiddelde van boven de 100 en ze is nog jong. Maar of ze ook wereldkampioen tussen de mannen kan worden, is nog de vraag. Wat geen vraag is, is óf ze wereldkampioen bij de vrouwen wordt. Dat is eerder een kwestie van tijd.

Jonny Clayton

Is geen 'talent' meer. Althans, niet als je beoordeelt op leeftijd of potentie. Van onderstaande namen heeft de Welshman al het meest op zijn naam staan: een major in de World Grand Prix. Verder won hij ook 1 keer de Premier League, een keer de Masters en was hij de beste tijdens de World Series of Darts Finals. Het is wachten op een doorbraak op het WK, want in Ally Pally is een kwartfinale zijn beste prestatie.

Josh Rock

Het eerste talent qua leeftijd en potentie is Josh Rock. De Noord-Ier is bezig aan een waanzinnig jaar en heeft al meerdere keren van grote namen als Michael van Gerwen gewonnen. Op tv moet hij nog écht een resultaat halen, maar hij mag zichzelf in ieder geval al jeugdwereldkampioen noemen.

Ross Smith

Het buitenbeetje van het stel. Heeft enorme pieken, maar ook nog enorme dalen. Won gek genoeg vorig jaar ineens en compleet verrassend het EK darts. Het volgende stapje na EK is... WK?

Luke Littler

Ongetwijfeld de beste jongeling van het stel. Is pas 16 (!) jaar oud, maar neemt nu al geen genoegen meer met zijn status als junior. Wil in december jeugdwereldkampioen worden en daarna jagen op die Tourkaart. Als hij die eenmaal heeft en regelmatig tegen de grote namen mag gooien, dan staat hij zo in de top-32. Vanaf daar is hij dan vast geplaatst voor het WK en kan het stunten beginnen...

Dirk van Duijvenbode

De eerste Nederlander op de lijst. Is ook echt een publiekslieveling. Leek een jaar of 3 geleden écht door te breken met het halen van de finale van de World Grand Prix, die hij verloor van Gerwyn Price. Hoewel hij al een tijdje in de top-16 staat, is het vooral op tv nét niet goed genoeg. Vooral als hij tegen de échte top speelt (Price, Van Gerwen, Wright, Smith), geeft hij vaak niet thuis. Als hij met dat 'syndroom' afrekent, kan hij de volgende stap zetten.

Gian van Veen

Zijn optredens op tv zijn nog op 2 handen te tellen, maar vooral op de vloer en in het jeugdcircuit is Gian van Veen echt een darter om in de gaten te houden. Gooit regelmatig gemiddeldes van boven de 100 en recent liet hij ook al grote namen als Damon Heta een poepje ruiken. Mag samen met Luke Littler gaan uitvechten wie van hen dit jaar jeugdwereldkampioen wordt en de opvolger wordt van Josh Rock.

Luke Humphries

Jaren geleden zagen we Humphries al als een groot talent en de afgelopen 2 jaar maakt hij zijn status waar. Nadat hij veel afviel en aan zijn mentale gezondheid werkte, beleefde hij in 2022 en 2023 zijn doorbraak. Is inmiddels een man om rekening mee te houden bij elk toernooi. Hij won al 5 Euro Tours, 2 Players Championships en 1 finaleplaats (UK Open 2021). Op tv kan hij, net als Dirk van Duijvenbode, vaak nét niet die stap verder zetten.

Dimitri van den Bergh

De Belg won pas 1 major en dat was alweer in 2020 de World Matchplay. Sindsdien gooit Van den Bergh wel goed, maar blijven de resultaten uit. Zowel op tv als op de vloer. Hij won weliswaar 2 World Series events, maar die stellen op de jaarkalender niet zoveel voor. Is nog niet daar waar hij zelf altijd van zegt dat hij daar hoort.

Nathan Aspinall

Heeft met de UK Open én World Matchplay al 2 majors op zak. Ook haalde hij op het WK al 2 keer de halve finale, iets dat de rest van de genomineerden niet kunnen zeggen. Heeft nog weleens een blessure aan zijn hand, maar is daar ook al aan geopereerd. Is Aspinall misschien wel het dichtst in de buurt van een finaleplek en misschien wel de WK-zege?