'De magie van sprookjeskoningin Fallon Sherrock is wel voorbij'
i

Getty Images

'De magie van sprookjeskoningin Fallon Sherrock is wel voorbij'

Martijn Baars • 07:30, 18-12-2023 / Laatste Update: 22:09, 04-01-2024

Fallon Sherrock zal voor altijd de boeken ingaan als de vrouw die het glazen plafond in het darten doorbrak. Het mannenbolwerk had ineens te maken met een vrouw in de gelederen. Dat heeft ze heel lang heel goed gedaan. Met als hoogtepunt het WK darts van 2020. Maar sindsdien is het sprookjesboek van de 'Queen of the Palace' wel dicht gegaan. De magie is er wel een beetje vanaf, zag Martijn Baars van Sportnieuws.nl.

Horen en zien we de naam van Sherrock bij lotingen voorbij komen, dan zien we in onze gedachten de wedstrijden tegen Ted Evetts en Mensur Suljovic. Op dat WK in 2020 doorbrak ze niet alleen het glazen plafond, ze liet er geen spaan van heel. Met zevenmijlslaarzen liep ze door de dartwereld heen. De PDC maakte daar dankbaar gebruik van en maakte van Sherrock een sprookjesfiguur.

Ze maakte alles mogelijk

Ze kreeg uitnodiging na uitnodiging voor toernooien als de World Series of Darts. Er werd ruimte voor haar gemaakt in de Grand Slam of Darts. En dat allemaal ondanks dat ze telkens geen tourkaart kon bemachtigen. Het maakte het sprookje alleen maar mooier. Ze werd een voorbeeld voor andere vrouwelijke darters. De ervaren Lisa Ashton werd na dat 'Sherrock-WK' ineens de eerste vrouw die een tourkaart won. Terwijl ze de jaren daarvoor in de vergetelheid gooide en niet meer had verwacht ooit nog in beeld te komen. En achter de 'oude generatie' is een nieuwe generatie vrouwen opgestaan.

Geen verschil tussen man en vrouw

Maar de oude koningin is haar magie kwijt. Drie WK's op rij is ze er nu in de eerste ronde uit gevlogen. In het begin waren de ridders nog onder de indruk, misschien zelfs báng om tegen Sherrock te moeten. Nu hebben ze een wapen gevonden om haar te bestrijden, namelijk: haar zien als een 'normale' tegenstander. En dat is vooral een hele goede ontwikkeling, want juist in een sport als darten hoeft er geen onderscheid te zijn tussen man en vrouw.

Prinses komt eraan

Jermaine Wattimena bewees zondagavond voor eens en voor altijd dat 'het verschil' niet meer bestaat. Alleen voor de (dronken) fans in de zaal misschien, die trouw de kant van de vrouw blijven kiezen. Queen Sherrock is inmiddels onderdeel van het volk geworden. Ze is kwetsbaar, niet meer onoverwinnelijk en daardoor staat ze niet meer op een paddenstoel. Maar in haar schaduw is een prinses aan de weg aan het timmeren. Het is een kwestie van tijd voordat zij de nieuwe koningin wordt.

Nieuwe koningin

Voor haar zijn de mannen nu al bang. Of van haar onder de indruk, nog beter. Met standaard gemiddelden van 100 of daarboven laat ze zien constant góéd te kunnen gooien. Zij is klaar om het voorwerk dat Sherrock gedaan heeft, uit te breiden en deel twee van het sprookjesboek te schrijven. Haar naam is Beau Greaves, binnenkort de nieuwe dartkoningin. Sherrock kan alleen maar trots op haar en zichzelf zijn, want zonder haar was Greaves er niet geweest.

De koningin is dood, leve de koningin!

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts