Dimitri van den Bergh schrijft dartsgeschiedenis: 1e Belg ooit in halve finale PDC WK

PDC

Pim Huberts • 16:25, 01-01-2023 / Laatste Update: 22:40, 11-12-2023

Dimitri van den Bergh heeft dartsgeschiedenis geschreven. Dancing Dimi is de 1e Belg ooit die de halve finale van het PDC WK heeft gehaald. Van den Bergh won in een spannende wedstrijd van Jonny Clayton met 5-3 in sets.

Van de Bergh moest even goed inkomen, want met een matig gemiddelde kon Clayton zichzelf comfortabel naar de 1e setwinst gooien. De kleine pauze deed 'Dancing Dimi' blijkbaar goed. Hij speerde opeens bijna 20 gemiddeldepunten hoger. De Belg pakte zijn tegenstander dan ook goed terug en maakte gelijk (1-1).

Theatergedrag

In de set die volgde was de wedstrijd dan echt begonnen. Van den Bergh bleek uitstekend op de finishes, brulde bij het raakprikken en voerde zijn standaard theater op. Hij kreeg kansen genoeg, maar Clayton profiteerde en pakte opnieuw de voorsprong (2-1).

Dodelijke Belg

De finishes van de Belg bleken dodelijk. Ook in de 3e set prikte Van den Bergh op de belangrijkste momenten raak. Met een 89-finish en via dubbel 10 maakte hij weer gelijk met een 3-0'tje (2-2).

De wedstrijd was misschien geen vuurwerk, maar spannend werd het wel. Het ware Clayton-vingertje was te zien in London na een mooie 108-finish. De 5e set ging richting een last leg decider die vervolgens naar de Welshman ging (3-2). Het bleef echter op en neer gaan. Een ijzersterke Van den Bergh maakte dan ook snel weer gelijk (3-3).

Clayton valt stil

Via dubbel 18 deed Belg de Welshman pijn en kwam voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 4-3 in sets. Dit bleek een cruciaal moment. In de laatste set leek The Ferret namelijk helemaal stil te vallen. Hij wist de Belg nog wel te breaken, maar miste veel dubbels, waardoor DvdB de wedstrijd pakte.

Halve Finale

Van den Bergh speelt in de halve finale tegen Michael van Gerwen of Chris Dobey, die zondagavond de kwartfinale-avond afsluiten.