Dirk van Duijvenbode: ‘Danny Noppert gaat dit jaar gekke dingen doen’
i

Lawrence Lustig/PDC

Dirk van Duijvenbode: ‘Danny Noppert gaat dit jaar gekke dingen doen’

Brian Vesseur • 14:32, 08-10-2021 / Laatste Update: 04:18, 07-01-2024

Danny Noppert staat in de halve finale van de World Grand Prix. Een mooie verrassing voor de televisiekijker, maar Dirk van Duijvenbode denkt te weten hoe het komt. Naast de huidige topvorm van Noppert heeft hij ook wel wat hulp van het nieuwe dartbord, legt Van Duijvenbode uit aan Sportnieuws.nl.

Door Brian Vesseur

"Danny gaat dit jaar gekke dingen doen, zei ik deze week tegen mijn collega." Dat heeft Noppert volgens Aubergenius te danken aan de nieuwe borden van de PDC. "Danny had op het podium altijd problemen dat zijn pijlen gingen hangen. Danny heeft pijlen met een lange punt, waardoor de pijl in een hard bord gaat hangen en hij de andere pijl er niet tegenaan kan gooien. Dus moest hij élke pijl opnieuw richten."

"Je ziet op dit toernooi – er zijn nieuwe borden, van Unicorn, die zijn iets zachter – dat Danny’s pijlen niet gaan hangen. Dus het spelletje dat hij op de vloer speelt, kan hij hier ook spelen. Let nu maar op: als die pijlen normaal staan, doet hij het hartstikke goed. Ik ben er vrij zeker van dat zijn niveau op het podium omhoog zal gaan als dit bord blijft."

Vincent van der Voort merkte trouwens iets anders op over Noppers wijze van gooien en de Purmerender vond het ongelooflijk en vreemd, maar dat kun je hierrr lezen.

Noppert vs. Clayton

Noppert neemt het vrijdagavond op tegen Jonny Clayton in de halve finale van de World Grand Prix. Hoe goed de Fries het ook doet, Van Duijvenbode ziet Clayton toch als favoriet. "Ja, die man heeft de Premier League gewonnen, hè?"

Toch is Noppert zeker niet kansloos. Van Duijvenbode geeft hem zelfs een kans om het toernooi te winnen. "Danny, met deze gemiddeldes dit toernooi, kan in deze vorm van iedereen winnen."

Danny Noppert juicht na zijn zege op Ian White op de World Grand Prix. (Lawrence Lustig/PDC)

In de andere halve finale staan Gerwyn Price en Stephen Bunting. Aubergenius is onder de indruk van de enorm hoge ondergrens die Price keer op keer laat zien. "Bij de vorige wedstrijd: Chisnall staat op een dubbel te wachten en Price gooit 104 uit. Dat maken kampioenen: zo’n blakend zelfvertrouwen. De man mist bijna niet onder druk."

Maar is Price de beste darter ter wereld? Dat weet Van Duijvenbode niet. "Als Peter Wright – hij is heel wisselend – goed gooit, is hij beter dan Price. Maar hij heeft heel veel off days, lijkt het wel. En als Michael van Gerwen een goede dag heeft is hij ook nog beter dan Price. Alleen Price z’n ondergrens is op het moment zó hoog, daarom komt hij vaak bovendrijven."

Teleurstellende Grand Prix

We blikken ook nog even terug op de World Grand Prix van Van Duijvenbode. Na een finaleplek in 2020, vloog hij er dit jaar al in de eerste ronde uit tegen Luke Humphries. Eigenlijk verliest de Nederlander maar door 1 leg, geeft hij aan.

"Ik zat niet vol in mijn vertrouwen en miste in mijn eerste leg gelijk 6 pijlen. Ik kon niet echt settelen en het is een hele korte wedstrijd. Ik geef gewoon een keer mijn eigen leg af en dat is eigenlijk ook de eindstand." Van Duijvenbode verloor de eerste set met 3-1 en vervolgens de tweede set (die Humphries begon) met 3-2.

Vertrouwen pompen

Het EK darts moet Van Duijvenbode overslaan, maar daarna wacht waarschijnlijk wel de World Series of Darts in Amsterdam. Tenminste, als hij een wildcard krijgt. Die is beschikbaar voor 4 Nederlanders, terwijl Michael van Gerwen al een ticket heeft. Van Duijvenbode mag als huidige tweede Nederlander toch wel een wildcard verwachten? "Ik denk het wel, maar je weet niet wat voor selectie ze hebben voor de Nederlanders. Maar het is speculeren, na het EK darts zullen we het waarschijnlijk weten."

In de tussentijd hoopt Van Duijvenbode wat vertrouwen te pompen op de vloertoernooien. Want vertrouwen, daar ontbreekt het aan sinds de schouderblessure. "Die schouder is over, daar heb ik geen last meer van, maar mentaal heeft het nog wel een blessure achtergelaten. Dat vertrouwen is nog helemaal niet terug."