Dirk van Duijvenbode staat voor belangrijk debuut: 'Maar ik heb het niet getroffen'
i

Lawrence Lustig/PDC

Dirk van Duijvenbode staat voor belangrijk debuut: 'Maar ik heb het niet getroffen'

Martijn Baars • 15:41, 16-07-2021 / Laatste Update: 09:30, 08-01-2024

Dirk van Duijvenbode maakt zaterdagavond zijn debuut op het 2de grootste darttoernooi van het jaar: de World Matchplay. Maar de voorbereiding op het toernooi, waar liefst 700.000 pond (ruim 8 ton in euro's) wordt uitgedeeld aan prijzengeld, is verre van lekker voor de 29-jarige 'Aubergenius'.

Door: Martijn Baars

"Het begint nu wel een beetje te vervelen", zegt Dirk van Duijvenbode tegen Sportnieuws.nl. Al 2 weken zit hij aan de overkant van de Noordzee. Eerst voor de laatste week van Super Series 5, daarna móést hij daar blijven omdat hij anders niet meer op tijd terug kon naar Engeland voor de Matchplay in Winter Gardens - Blackpool.

Quarantaine

"Anders moesten we in Nederland in quarantaine en vervolgens weer in Engeland in quarantaine als we vanuit Nederland kwamen. We zijn dus maar gebleven. Ik zit met Danny Noppert (andere Nederlandse darter) in een appartement. Alles is beter dan zo lang in een hotel zitten. Maar leuk is anders."

Lees ook: Noppert en Van Duijvenbode zijn concurrenten voor de World Cup: 'We willen het allebei'

Het trainen gebeurt op een dartbord dat ze mee hebben genomen en wat aan een deur gehangen kan worden. "Dat is allemaal een stuk minder dan wat je thuis gewend bent. Maar we moeten het ermee doen. Het is niet anders."

'Geen risico op besmetting'

Het is ook niet zo dat Van Duijvenbode dan maar even geniet van Engeland en er veel op uit gaat. "Af en toe naar de winkel is zo'n beetje alles wat ik doe. Ik had ook mijn werk meegenomen (Van Duijvenbode werkt in een auberginekwekerij en doet daar de administratie), zodat ik hier ook kon werken. Je wil ook geen risico lopen op een besmetting en dan alsnog de Matchplay missen. Het is het op 1 na belangrijkste toernooi van het jaar."

Tegen 'de man in vorm'

Zaterdagavond is hij als 2de aan de beurt. Van Duijvenbode moet tegen Jonny Clayton. "De man in vorm dit jaar. De darter die de meeste prijzen gewonnen heeft. Maar ik ben blij dat ik niet zo lang hoef te wachten dat ik bijvoorbeeld maandag pas voor het eerst had moeten gooien. Nu begint het toernooi voor mij al meteen lekker vroeg en kan ik me daar op focussen."

Niet tevreden met zijn vorm

Clayton is dus zijn tegenstander. Op de UK Open, het vorige grote toernooi, verloor hij met 10-3 van de Welshman. Maar op 17 juni tijdens Player Championship 16 (een vloertoernooi), won hij weer van The Ferret. Maar overall is Van Duijvenbode niet tevreden met zijn vorm. "De laatste Super Series gingen niet best, dus ik ga niet met dat volle vertrouwen naar de Matchplay. Maar verder heb ik wel een goed jaar en tijdens de training gaat het weer stukken beter. Dus ik hoop dat mijn beste spel boven komt drijven tegen Clayton, dan heb ik een kans om te winnen."

Loodzware loting

Mocht Van Duijvenbode winnen, dan wacht waarschijnlijk nummer 1 van de wereld Gerwyn Price. "Nog zo'n sterke tegenstander. Ik heb het niet getroffen met de loting, die is loodzwaar. Maar ik gooi altijd met het doel om mijn beste spel te laten zien. Als dat lukt is alles mogelijk. Maar na zo'n voorbereiding en de vorm waarin ik nu steek, durf ik geen doelstelling uit te spreken."

Live op RTL 7

Clayton-Van Duijvenbode is zaterdagavond live te zien op RTL 7. De andere wedstrijden zijn: Dave Chisnall - Vincent van der Voort, Gerwyn Price - Jermaine Wattimena en Dimitri van den Bergh - Devon Petersen. Zondagavond komt collega en vriend Danny Noppert in actie tegen Peter Wright en maandagavond is Michael van Gerwen (tegen Damon Heta) de laatste Nederlander die aan de World Matchplay begint.