Dit is waarom het EK darts theoretisch gezien geen enkele Europeaan hoeft te bevatten
i

Getty Images

Dit is waarom het EK darts theoretisch gezien geen enkele Europeaan hoeft te bevatten

Pim Huberts • 15:58, 29-10-2022 / Laatste Update: 23:56, 11-12-2023

In 2012 won de Australiër Simon Whitlock het EK darts. Ook in de editie van dit jaar, die zaterdagmiddag verder gaat met de 2e rondes, had zomaar een Australiër (Damon Heta) Europees kampioen darts kunnen worden. Maar hoe is dit eigenlijk mogelijk? Wij leggen je het uit.

Het probleem zit in de naam: het EK darts is namelijk helemaal niet het EK darts. In theorie kunnen er 32 niet-Europese darters meedoen aan het toernooi. Het European Darts Championship, zoals het toernooi eigenlijk heet, is het eindtoernooi van het European Tour-seizoen.

Euro-Tour

De PDC reisde afgelopen jaar af in 13 Euro Tour-toernooien naar Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Nederland, Hongarije, België en Gibraltar. Een Euro Tour-toernooi is een toernooi op een podium mét publiek - anders dan de Players Championships - maar zonder live tv-uitzending.

Nationaliteit maakt niet uit

De beste 32 darters op de European Tour Order of Merit kwalificeerden zich voor het EK Darts. Iedere darter, dus ook die van buiten Europa, had zich met goede prestaties op de Euro Tour kunnen kwalificeren voor het EK darts. Toch maar de naam veranderen, PDC?