European Darts Grand Prix | Zuur verlies voor jarige Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen wel door
Raymond van Barneveld en Michael Smith. © PDC Darts

European Darts Grand Prix | Zuur verlies voor jarige Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen wel door

23:13, 20-04-2024 / Laatste Update: 23:19, 20-04-2024

Raymond van Barneveld zal zijn 57e verjaardag anders hebben voorgesteld. De vijfvoudig wereldkampioen ging in de tweede ronde van de European Darts Grand Prix onderuit tegen Michael Smith. Geen ballonnen en slingers voor Barney, die nog wel werd toegezongen.

Van Barneveld kwam met Happy Birthday het podium op en dat zorgde heel even voor vleugels. Barney brak Smith meteen, maar vergat die break een leg later te verzilveren. De Engelsman gaf wel degelijk cadeautjes weg en Van Barneveld pakte ze uiteindelijk met veel pijn en moeite uit. Daardoor kwam er onder het toeziend oog van Julia van Barneveld-Evans, de vrouw van Barney, een beslissende leg, die Smith mocht beginnen.

Na twaalf pijlen stonden beide darters op een finish. Smith gooide hem uit en daarna volgde een kus naar het publiek en een slap handje met Van Barneveld. Na afloop verklaarde Smith waarom hij zo geïrriteerd reageerde. "Ik weet dat het zijn verjaardag was en hij kan een fijne verjaardag hebben achter de schermen. Maar één iemand die met hem was, hield maar niet stil. En daarom wees ik meteen naar hem op het einde, hij hield maar niet stil", benadrukte Smith.

Van Gerwen verslaat onbekende Zweed

Michael van Gerwen bereikte in tegenstelling tot Van Barneveld wel de finaledag van de European Darts Grand Prix. Hij rekende in zijn tweede ronde af met de onbekende Zweed Johan Engström: 6-1. MvG gooide drie ton plus finishes:: 114, 103 en 112. Zondag neemt Van Gerwen het op tegen Jonny Clayton.

Noppert door, Van Duijvenbode en Sparidaans eruit

's Middags viel het doek voor Dirk van Duijvenbode. Aubergenius kreeg verrassend hard klop van Ritchie Edhouse (1-6). Van Duijvenbode kwam maar tot een gemiddelde van 85,53. Een wedstrijd later was Danny Noppert aan de beurt. Hij won wél. The Freeze rekende in een nagelbijter af met Daryl Gurney. Noppert moest zijn tegenstander breken in de beslissende elfde leg en deed dat: 6-5.

De laatste partij van de middagsessie ging tussen Jeffrey Sparidaans en Josh Rock. Sparidaans stond erbij en keer ernaar hoe zijn Noord-Ierse tegenstander liefst twee keer de big fish gooide. Dat deed Rock in de tweede en laatste leg. Rock maakte het dus met een 170-finish af en won zo met 6-2.

Herhaling van WK-finale

De meest bijzondere clash in de tweede ronde was de herhaling van het meest recente WK darts. Wereldkampioen Luke Humphries en verliezend finalist Luke Littler stonden in Duitsland weer tegenover elkaar. En het werd weer een thriller. Dit keer trok Humphries eindelijk weer eens aan het langste eind: 6-5. Hij won voor het laatst op het WK van Littler, maar dat was dan ook gelijk de belangrijkste.

Uitslagen European Darts Grand Prix

Middagsessie
Krzysztof Ratajski - Scott Williams 4-6
Ross Smith - Luke Woodhouse 6-2
Ryan Searle (102,38) - Stephen Bunting 5-6
Dirk van Duijvenbode - Ritchie Edhouse 1-6
Danny Noppert (103,89) - Daryl Gurney 6-5
Johnny Clayton - Chris Dobey 6-5
Dave Chisnall - Keane Barry 6-3
Josh Rock - Jeffrey Sparidaans 6-2

Avondsessie
Gary Anderson (110,23) - Christian Perez 6-3
Gerwyn Price (110,12) - Brendan Dolan (101,5) 6-1
Michael Smith - Raymond van Barneveld 6-5
Damon Heta (117,48) - Micky Mansell 6-2
Rob Cross - Martin Schindler 6-5
Michael van Gerwen (100,75) - Johan Engström 6-1
Luke Humphries (101,15) - Luke Littler (100,1) 6-5
Ricardo Pietreczko - Gabriel Clemens 2-6

Loting European Darts Grand Prix

Middagsessie (vanaf 13:00 uur)
Josh Rock - Michael Smith
Gerwyn Price - Gary Anderson
Robb Cross - Danny Noppert
Luke Humphries - Stephen Bunting
Ritchie Edhouse - Ross Smith
Damon Heta - Scott Williams
Michael van Gerwen - Jonny Clayton
Dave Chisnall - Gabriel Clemens