Gian van Veen klaar voor WK darts: ‘Ik doe nu mee met de grote jongens’
i

Jonas Hunold/PDC Europe

Gian van Veen klaar voor WK darts: ‘Ik doe nu mee met de grote jongens’

Emiel Versteeg • 07:00, 12-12-2023 / Laatste Update: 07:30, 08-01-2024

Na een geweldig jaar gaat de talentvolle Gian van Veen voor het eerst naar het WK darts in Londen. De pas 21-jarige Nederlandse darter gooide dit jaar top en maakte zijn grote doorbraak in de dartswereld. Sportnieuws.nl sprak hem voorafgaand aan het WK darts.

Van Veen gooit zijn eerste wedstrijd op het WK darts op maandag 18 december in de avondsessie, zijn tegenstander is Man Lok Leung uit Hongkong die zich plaatste via de PDC Asian Tour. Naast Van Veen zijn er nog 7 andere Nederlandse darters die een voorronde moeten spelen. Het speelschema tot aan de finale bekijk je via deze link.

‘Dit is zeker mijn doorbraakjaar’

Gian van Veen is pas 21, maar de dartswereld is lyrisch over hem. In zijn eerste grote jaar staat de Nederlander direct op de 45e plek van de PDC Order of Merit. Van Veen blikt zelf ook terug op zijn jaar van de doorbraak. "Het is allemaal zo snel gegaan dat ik nog niet echt tijd heb gehad om er bij stil te staan. Ik heb veel mooie dingen bereikt dit jaar, maar het mooiste komt er nog aan." Sportnieuws.nl sprak met Van Veen, het interview bekijk je hieronder:

Tekst gaat verder onder video

Kleine jongen

Van Veen kijkt dus met een goed gevoel terug op het behalen van de halve finale op het EK. "Winnen van Michael van Gerwen was heel raar. Voor mij was het natuurlijk fantastisch, maar er waren natuurlijk wat dingetjes bij hem gebeurd achter de schermen. Ik had daar niets mee te maken, dus ik zag twee uitkomsten: Michael ging 110 gemiddeld gooien en veegde me van het bord of hij was er zo erg mee bezig waardoor hij slecht ging gooien. Gelukkig voor mij gebeurde het laatste." Ondanks het goede jaar is Van Veen erg bescheiden: "Michael is iemand waar ik jaren tegenop heb gekeken als kleine jongen thuis op de bank. Nu win ik van hem, maar ik ben pas 21 en ik voel me soms nog een kleine jongen die nu meedoet met de grote jongens."