Gian van Veen | 'Kroonprins van het Nederlandse darten' debuteert op WK darts
i

PDC

Gian van Veen | 'Kroonprins van het Nederlandse darten' debuteert op WK darts

Martijn Baars • 16:00, 09-12-2023 / Laatste Update: 06:10, 08-01-2024

Wie de jeugdtoernooien bij de PDC volgde, kende de naam van Gian van Veen al. Voor de mensen die alleen het 'mainstream-darten' volgen, kwam de naam van de 21-jarige Nederlander in 2023 uit de lucht vallen. Als een komeet timmert 'Giant' aan de weg als darter. Een debuut op het WK darts is het resultaat van een waanzinnig eerste jaar bij de PDC.

Zijn Wikipedia-pagina heeft nog niet eens een foto, zó onbekend is de jonge darter nog voor het grote publiek. Maar op tv is hij al meerdere keren te zien geweest. Halve finale EK darts, derde ronde UK Open en twee keer de laatste 32 in de Players Championship Finals en de Grand Slam of Darts. Dat zijn z'n resultaten op de eerste majors waar hij zich voor kwalificeerde. Niet eens de eerste ronde eruit dus. En dat terwijl hij pas net komt kijken bij de grote jongens. In januari 2023 won hij pas zijn eerste tourkaart, bij zijn tweede poging om die te winnen.

TOTO Dart Kings

Ook haalde Van Veen, zelf ook geen kleine jongen getuige zijn bijnaam Giant, al twee keer een finale op een Players Championship. Alles bij elkaar leverde het hem ook een plekje op tussen de TOTO Dart Kings, een commerciële creatie van sportmarketeer Chris Woerts. Die wilde de 'beste darters van Nederland' verzamelen en professioneel laten begeleiden. Ineens hoort Van Veen daar ook bij. Hij wordt niet voor niks nu al 'de kroonprins van het Nederlandse darten' genoemd. En hij versloeg de koning, Michael van Gerwen, ook al eens.

Jeugdwereldkampioen

De top-32 van de wereldranglijst halen, is zijn doel. Nu staat Van Veen 45e, heeft hij zijn werk al opgezegd om zich volledig te focussen op zijn dartcarrière en gaat hij dus z'n debuut maken op het grote WK. Niet als jeugdwereldkampioen, want die eer ging naar Luke Littler. De 16-jarige Engelsman won in de finale (op tv) van Van Veen. Nog altijd is het wachten op de eerste Nederlandse jeugdwereldkampioen. Maar wat maakt zo'n titel uit als je, net zoals Van Veen, op andere grote podia je kunsten kunt vertonen en flink naam voor jezelf kan maken? Jeugdwereldkampioen worden is niet zaligmakend, getuige de laatste winnaars van dat jeugd-WK die vervolgens niet doorbraken. Denk aan namen als Corey Cadby, Ted Evetts en Arron Monk.

Jong, maar toch volwassen

Van Veen is nog jong, maar oogt in alles al volwassen voor zijn leeftijd. Zelfs als analist bij Viaplay komt hij goed uit z'n woorden, is hij altijd vrolijk en kan hij zichzelf goed presenteren. Niks wijst erop dat zijn WK-debuut 'te vroeg' komt. Zijn collega-Dart Kings passen goed op hem. Van Gerwen heeft al meerdere keren gezegd dat de media het rustig aan moeten doen met Van Veen. Dat zijn tijd vanzelf komt. Komt? Soms lijkt zijn tijd er al volop te zijn.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Op het WK debuteert hij in de eerste ronde tegen Man Lok Leung uit Hongkong. Zijn wedstrijd wordt gespeeld in de avond van maandag 18 december. Wint hij, dan wacht de Duitser Gabriel Clemens in de tweede ronde. Ook die wedstrijd is nog voor Kerstmis op donderdag 21 december.

Gian van Veen

Bijnaam: GVV/Giant

Leeftijd: 21

Woonplaats: Poederoijen

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 0

Opkomstnummer: Astronomia – Vicetone & Tony Igy