Gian van Veen maakt indruk én haalt vooroordeel weg: 'Dat darters dikke en domme mensen zijn, is totale onzin'
i

PDC

Gian van Veen maakt indruk én haalt vooroordeel weg: 'Dat darters dikke en domme mensen zijn, is totale onzin'

Martijn Baars • 15:40, 11-12-2023 / Laatste Update: 19:00, 07-01-2024

Michael van Gerwen is onder de indruk van een van zijn 'teamgenoten' bij de TOTO Dart Kings. De Nederlandse darter zag tijdens de finale van het jeugd-WK dat Gian van Veen zich knap terug knokte, helaas naast de jeugdwereldtitel greep, maar overall een topniveau liet zien. "Voor dat soort darters is Van Gerwen ook wel bang, hoor", zei Jaco van Bodegom tegen Sportnieuws.nl. Hij is de manager van de TOTO Dart Kings en keek samen met Van Gerwen naar die finale.

"Die jongen kan heel ver gaan komen. Hij is niet meer onder de indruk van van alles. Als je zo jong bent en je gooit zo makkelijk 102 gemiddeld bij elkaar, dan ben je van topniveau. Echt niet normaal wat Van Veen en Luke Littler laten zien dit jaar." Dat Van Veen de jeugdfinale verloor, is volgens Van Bodegom misschien juist wel goed. "De verwachting ligt nu wat lager", zegt Van Bodegom. "Ook in Nederland. Zo kan hij lekker in de luwte voortkabbelen op het WK."

'Darters zijn geen domme, dikke mensen'

De teammanager van TOTO Dart Kings is ook blij dat Van Veen een oud vooroordeel uit de lucht helpt. "Het vooroordeel dat darters dikke en domme mensen zijn, is totale onzin. Gian van Veen is afgestudeerd in de luchtvaarttechniek. Hij is echt een slimme jongen. Hij is altijd serieus, spreekt z'n talen en bereid zich overal goed op voor."

Gaat Van Veen Rob Cross imiteren?

Van Bodegom hoopt op een finale tussen Michael van Gerwen en Van Veen, ook al kan dat niet. Beide darters kunnen elkaar hooguit in de halve finale treffen. Maar of dat reëel is voor iemand als Van Veen, die gaat debuteren op het WK darts? Dan zou hij Rob Cross moeten imiteren. Die werd op het WK van 2018 wereldkampioen als debutant op het WK darts. "Dat zou echt kicken zijn. Maar we hoorden van Cross op de Night of Champions dat hij daarna helemaal geleefd werd. Dat de PDC hem en zijn leven als kersvers wereldkampioen regeerde. Of Van Veen dáár klaar voor is?"

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Van Gerwen over Van Veen

Van Gerwen had zelf ook wat te vertellen over hoe hij Gian van Veen helpt.