Iedereen heeft het over Humphries en Van Gerwen op WK darts, maar Michael Smith dan? 'Daar haal ik kracht uit'
i

PDC

Iedereen heeft het over Humphries en Van Gerwen op WK darts, maar Michael Smith dan? 'Daar haal ik kracht uit'

Martijn Baars • 12:20, 13-12-2023 / Laatste Update: 20:58, 07-01-2024

Het WK darts staat voor de deur en voorafgaand aan het toernooi worden eigenlijk maar twee namen genoemd die favoriet zijn voor de wereldtitel: Luke Humphries en Michael van Gerwen. Maar de naam van de regerend wereldkampioen, Michael Smith, komt opvallend weinig voorbij. Bully Boy denkt er het zijne van, maar heeft genoeg inspiratie om op te gaan voor wereldtitel nummer twee.

"Als je het WK een keer wint, kan het zijn dat mensen die prestatie na een tijdje vergeten. Maar als je het meerdere keren gewonnen hebt, laat je een erfenis achter die mensen zich wél kunnen herinneren. Dat is mijn doel", zegt Smith in gesprek met de PDC. "Ik wil geen one time World Champion zijn. Ik wil sowieso meer wereldtitels dan Gary Anderson en Adrian Lewis winnen (die wonnen er allebei twee, red.)."

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Wat wil Smith nog?

Nadat hij in januari 2023 voor het eerst wereldkampioen werd, zei Smith dat hij het darten had uitgespeeld. Met die gedachte gooide hij het eerste halfjaar van 2023. "Ik trainde nauwelijks en ging gewoon lekker op vakantie naar Vegas. Daar dacht ik bij mezelf: wat kan ik nog meer doen? Nu wil ik een tweede, een derde en een vierde wereldtitel. Ik wil elke major die de PDC organiseert, winnen. Pas dan kan ik écht zeggen dat ik het darten heb uitgespeeld."

Eerste wedstrijd

Op vrijdagavond 15 december mag Smith meteen in actie komen in Ally Pally, tegen de winnaar van Kevin Doets-Stowe Buntz. Het wordt voor Smith een bijzondere wedstrijd. Bij de opkomst zal toernooipresentator John McDonald hem voor het eerst als reigning and defending World Champion naar het podium roepen. "Dat wordt mooi, maar ook verdrietig. Want ik wil niet dat het stopt", zegt Smith. "Ik ben er ook nog echt niet klaar voor om 'voormalig wereldkampioen' genoemd te worden."

Inspiratie door te kijken naar de Wall of Fame

In Ally Pally is er een muur bekleed met plaatjes van alle wereldkampioen darts erop. Het is voor het eerst dat Smith er dus ook tussen hangt. En daar gaat hij inspiratie uit halen, zo zegt hij zelf. "Als ik het moeilijk heb tijdens een wedstrijd, weet ik dat ik maar naar links hoef te kijken en ik zie mezelf met de beker staan. Dat gaat me dan de inspiratie en kracht opleveren die ik nodig heb."