Jacques Nieuwlaat over eindfase Premier League Darts: 'Van Gerwen is heel wisselvallig'
i

Lawrence Lustig/PDC

Jacques Nieuwlaat over eindfase Premier League Darts: 'Van Gerwen is heel wisselvallig'

Sjors Tanis • 19:49, 20-05-2021 / Laatste Update: 01:11, 05-01-2024

De Premier League Darts begint maandag aan de laatste fase: nog 4 speelrondes en dan op vrijdag de halve finales én finale. Allemaal met publiek. Samen met dartskenner en commentator Jacques Nieuwlaat kijkt Sportnieuws.nl vooruit naar de eindfase.

Door Sjors Tanis

"Fans in de zaal geeft een heel andere dimensie aan het spel", aldus Nieuwlaat.

Michael van Gerwen voor nummer 6?

Met nog 4 speelrondes te gaan in de reguliere competitie staat Michael van Gerwen 1e op de ranglijst. 'Mighty Mike' won de Premier League al 5 keer en gaat komende week dus voor titel nummer 6. Toch is er wat twijfel bij Nieuwlaat. "Hij is heel wisselvallig. Maar de pieken vindt hij wel terug, dat is een goed teken. Bij Van Gerwen kun je eigenlijk na 2 legs al zien of hij de vorm te pakken heeft."

Met 17 punten na 12 potjes is Van Gerwen bijna zeker van de halve finales. "Met 19 punten moet je het redden, of laten we zeggen voor de zekerheid 20 punten. Dat moet toch wel lukken in de laatste speelrondes." Van Gerwen opent maandag de laatste week tegen Nathan Aspinall (15 punten).

Wie gaan nog meer door?

Nieuwlaat ziet voorlopig 1 grote favoriet om, naast Van Gerwen, door te gaan naar de halve finales. "Voor mij is dat Dimitri van den Bergh. Hij is het meest constant. Verder verwacht ik dat het om de laatste 2 plekken een strijd wordt tussen Aspinall, Jose De Sousa en Gary Anderson. En misschien ook wel James Wade, als hij de vorm van eerder weet te vinden. Dan is hij heel moeilijk te verslaan."

Ein-de-lijk publiek

1000 dartsfans zijn komende week aanwezig in Milton Keynes. Dat kan nog wel eens van invloed zijn, volgens Nieuwlaat. "Sommige spelers spelen beter mét publiek, die hebben die energie nodig. Dan denk ik aan mannen als Van Gerwen of Peter Wright. De vraag is: hoe gaat de rest daarmee om? Jonny Clayton bijvoorbeeld? Of Van den Bergh? Dat wordt interessant. Want hoe reageer je als het publiek zich tegen je keert? Dat zijn aspecten die nu weer om de hoek komen kijken."

Dramatische editie titelverdediger

Glen Durrant, vorig jaar nog winnaar van de Premier League, kende een dramatische editie en moest, stijf onderaan de ranglijst, het toernooi verlaten na Judgement Night. "Het niveau ligt heel dicht bij elkaar, dus als je even slecht presteert, gaat het mis. Durrant had corona en daar is ie, tijdens de Premier League, nooit van hersteld. Het liep niet, dat zag je aan zijn manier van de pijlen gooien."

Wie wordt volgens Nieuwlaat de opvolger van Durrant? "Voor mij is Van Gerwen toch de grote favoriet. Hij heeft het al zó vaak laten zien." Van Gerwen speelt in de reguliere competitie achtereenvolgens nog tegen Aspinall (maandag), Anderson (dinsdag), De Sousa (woensdag) en Wright (donderdag). Bekijk hier de stand in de Premier League Darts na 12 van de 16 speelrondes.