Jules van Dongen wil mogelijk naar Europa verhuizen voor darts: 'Kijken hoe dat gaat met de kinderen'
i

Getty Images

Jules van Dongen wil mogelijk naar Europa verhuizen voor darts: 'Kijken hoe dat gaat met de kinderen'

10:00, 16-12-2023 / Laatste Update: 05:31, 08-01-2024

Dit weekend komt de WK-droom van Jules van Dongen uit. Hij debuteert zaterdag tegen Darren Penhall en neemt het bij winst een dag later op tegen Joe Cullen. Hoe ver zal The American Dream reiken?

Voor de mensen die hem niet kennen: Jules van Dongen is ruim 33 jaar geleden in het Limburgse Meerssen geboren en verhuisde enkele jaren geleden voor de liefde naar de Verenigde Staten. Een paar jaar geleden brak hij plotseling door als darter met de Amerikaanse nationaliteit. Hij plaatste zich voor Lakeside en behaalde niet veel later een tourkaart. Bijna twee jaar na het behalen van zijn tourkaart gaat hij het grootste avontuur van zijn leven aan, darten op het PDC-WK in Ally Pally.

We spreken Van Dongen in Den Haag, bij het bekende dartcafé Goudenregenbar. “Ik ben even twee dagen in Nederland, hierdoor kan ik alvast een beetje aan het tijdverschil wennen. Vanmiddag heb ik hier een trainingssessie met Gian van Veen en Berry van Peer. Ik kon ook gelijk naar Engeland, maar dit komt allemaal wel goed uit", aldus Van Dongen. Hij is met zijn hele gezin (vrouw en twee kinderen) afgereisd vanuit Amerika. “Dat is wel een extra motivatie. Ze gaan natuurlijk ook mee naar Engeland. Mijn broer en een paar vrienden zullen daar ook aanwezig zijn, dus dat is hartstikke leuk.’’

Tourkaart

De druk op behoud van zijn tourkaart is groot. Van Dongen moet minimaal de kwartfinale halen om zeker te zijn van nog een jaar op de Pro Tour. “Dat gaat moeilijk worden voor mij, ik bekijk het gewoon ronde voor ronde en leg mezelf geen druk op over een tourkaart ja of nee, ik ben daar eigenlijk helemaal niet mee bezig.” Er heerst op social media twijfel over de Amerikaanse-Nederlander, gaat hij namelijk wel terug naar Q-School als hij zijn tourkaart verliest? “Ik ga 100% naar Q-School, de tickets zijn zelfs al geboekt. In principe is de PDC mijn doelstelling, maar als ik mijn tourkaart niet haal dan kijk ik wel verder. Dan moet je denken aan de MODUS Super Series, WDF, softtip of de Challenge Tour.”

Terwijl Berry van Peer op de achtergrond zijn pijlen in het bord staat te smijten, krijgt hij lovende woorden van zijn ‘Amerikaanse’ vriend. “Berry heeft zijn tourkaart verloren en kijk wat hij voor een jaar heeft gehad. Hij wint de Challenge Tour, de WDF World Cup, het Dutch Open en staat op de Grand Slam of Darts en het PDC-WK. Zonder tourkaart heb je eigenlijk veel meer mogelijkheden.”

- Dit is het speelschema van het WK darts

De Amerikaanse vlag

Bij ALLsportsradio gaf Van Dongen van de week aan te juichen voor Nederland als ze voetballen tegen de Verenigde Staten. Hij lijkt de Amerikaanse nationaliteit daarmee niet echt te claimen, terwijl er wel een commercieel idee achter zou kunnen zitten. “Ik kom heel graag voor Amerika uit, omdat het daar ook meer impact heeft. Ik heb het daar geleerd en door de Amerikaanse dartssystemen stappen gemaakt, maar ik ben in Nederland geboren en getogen, dus ja. Ik kom bijvoorbeeld met echte Nederlandse hardstyle het podium op, dat kennen ze in Amerika helemaal niet. En ik ben niet zoals Leonard Gates die met echte Amerikaanse muziek op komt.”

Ziet Van Dongen zichzelf als de beste Amerikaanse darter? “Eén van dé beste wel ja, maar dat is moeilijk om te zeggen. Je hebt een topgroep met Alex Spellman, Leonard Gates, Danny Lauby en ikzelf hoor daar ook bij.”

Verhuizen naar Europa

Van Dongen reist voor de Pro Tour continu heen en weer vanuit Parkville in de Verenigde Staten. Twee jaar op de tour heeft hem financieel meer gekost dan opgeleverd. Een stap naar Europa zou dan ook geen vreemde zijn. “Als je echt in de top speelt, kan je denk ik niet anders. Als je op je best wilt zijn en uitgerust een toernooi in wilt gaan, zou het eigenlijk wel moeten. Ik sta eigenlijk nooit okselfris aan de oche de eerste dag van de Pro Tour. Alleen om op dit moment alles opzij te zetten voor het darten is niet aan de orde. Als ik de top 40 haal dan zal die stap wel wat makkelijker zijn.”

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Toch kan een verhuizing snel dichterbij komen. “Stel dat ik de kwartfinale haal, betekent dat waarschijnlijk dat ik mijn kaart nog zeker twee jaar heb. Dan is het een sterke overweging om het een jaar te gaan proberen, een huis te huren bijvoorbeeld en dan kijken hoe dat gaat met de kinderen en mijn vrouw. Mijn vrouw steunt me in alles.” Van Dongen vertrok voor de liefde naar Amerika. Zal zijn vrouw het omgekeerde doen? “Ja, dat denk ik wel. Ik vind het alleen zelf niet relevant als ik niet bij de top van de wereld sta.”

Loting tegen Darren Penhall

Op het WK darts neemt Van Dongen het op tegen Darren Penhall in de eerste ronde. Een Amerikaanse-Nederlander tegen een Australische-Engelsman. Een beetje hetzelfde lot, tevreden? “Hij heeft veel ervaring en is een degelijke speler. Ik ken hem eigenlijk niet heel goed, maar stel dat we allebei ons niveau halen dan denk ik dat ik zeker wel de betere ben.” Joe Cullen wacht in de tweede ronde op Jules van Dongen.