Kevin Doets | De 'onbekendste' Nederlander mag het WK darts openen
i

PDC

Kevin Doets | De 'onbekendste' Nederlander mag het WK darts openen

Martijn Baars • 08:20, 15-12-2023 / Laatste Update: 15:15, 05-01-2024

Wie naar de eerste avond van het WK darts kijkt op vrijdag 15 december 2023, ziet meteen een Nederlander in actie. Kevin Doets heeft de eer het WK te openen tegen de Amerikaan Stowe Buntz. Veel Nederlandse dartfans zullen Doets nog niet zo goed kennen, maar Doets timmert al heel lang aan de weg. Al op z'n 8e begon hij thuis met darten en binnen no-time had hij zijn eerste amateurtitels te pakken. En nu staat hij voor het eerst op het grote podium in Ally Pally.

Echt jong is Doets niet meer, met zijn 25 jaar oud. Toch is het pas zijn eerste WK darts ooit. Want ook bij de WDF gooide hij geen hoge ogen sinds hij de overstap maakte van de junioren naar de senioren. Het is dan ook bewonderenswaardig dat Doets zich heeft geplaatst voor het grote WK. Dat deed 'Hawkeye', zoals zijn bijnaam luidt, door op de vloertoernooien mooie resultaten te halen en constant te presteren. Een finaleplek tegen Luke Humphries in september als absoluut hoogtepunt.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Wedstrijd van z'n leven: tegen wereldkampioen Smith

Nu mag Doets dus tegen Buntz debuteren, de Amerikaan die we voor het eerst in Europa zagen tijdens de Grand Slam of Darts. En als Doets die wedstrijd wint, staat hij diezelfde avond nog voor de grootste wedstrijd uit zijn carrière: tegen regerend wereldkampioen Michael Smith. Niemand zal graag in Doets z'n schoenen willen staan, maar onbekend maakt ook onbemind: Doets heeft niets te verliezen en alles te winnen.

Darteritus

Als je kijkt naar zijn worp, zie je dat er af en toe een hapering in zit. Ook Doets, net als hele goede vriend Berry van Peer, kampte een tijd met darteritus. Een mentale blokkade bij darters die het bijna onmogelijk voor ze maakt om de pijlen los te laten. Doets had daar jaren geleden ook last van, maar heeft inmiddels een manier gevonden om ermee om te gaan. Dat gaat hem goed af. Zo won hij eind november nog van 'grote naam' Jose De Sousa in de eerste ronde van de Players Championship Finals.

Tourkaart op het spel

Doets is van alle 12 Nederlanders misschien wel de onbekendste. Maar hij heeft een tourkaart bij de PDC, maar staat nu op plek 66 van de wereld. De top-64 aan het einde van het WK houdt z'n tourkaart. Doets staat dus ondanks zijn onbekendheid wel onder druk om zijn profcarrière in het darten te behouden. En dat dan op de eerste wedstrijd van het WK. Zelf was hij er helemaal niet blij mee.

Kevin Doets

Bijnaam: Hawkeye

Woonplaats: Doets woont in Zweden met zijn kind en vriendin

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 0

Opkomstnummer: Rock and Roll All Nite - KISS