'Kijk alleen al naar dag 1: Vincent van der Voort had inderdaad niks te zoeken op dit WK darts'
i

Getty Images

'Kijk alleen al naar dag 1: Vincent van der Voort had inderdaad niks te zoeken op dit WK darts'

Martijn Baars • 08:00, 16-12-2023 / Laatste Update: 01:45, 05-01-2024

Het was maar goed dat Vincent van der Voort vrijdagavond bij de start van het WK darts als analist aan tafel zat bij Viaplay en niet zelf moest gooien. Alleen al de eerste vier potjes lieten zien dat je als 'slechte' darter echt niks te zoeken hebt in Ally Pally. Dat zag Van der Voort zelf ook wel in vooraf. Maar de tijd dat een darter op ervaring of met trucjes de eerste paar rondjes op een WK 'wel even kon overleven', is wel echt voorbij, schrijft Martijn Baars van Sportnieuws.nl.

Stel: je kan een ideale 'slechte' darter bouwen in een machine. Dan had je de afgelopen jaren waarschijnlijk voor de volgende ingrediënten gekozen:

- Last (gehad) van darteritus.

- Een debutant op het WK.

- Het liefst iemand die zelden of nooit tegen 'grote' namen heeft gegooid.

- Iemand die niet eens in Europa dart.

- Iemand die zijn emoties niet onder controle kan houden.

- Iemand die al een tijdje over z'n top is.

- Iemand met weinig zelfvertrouwen.

- Iemand die met z'n hoofd ergens anders is.

Een darter die gebouwd is uit zulke bouwstenen, is namelijk een ideale tegenstander voor een darter die zichzelf ook niet meer lekker voelt met drie dartpijlen in de hand. Maar al die ingrediënten stónden vrijdagavond op het podium tijdens dag 1 van het WK darts. En ze waren allemaal succesvol.

Debutant, darteritus en emoties? Ook winnende formules

Kevin Doets kampte 'vroeger' met darteritus én moest het WK darts openen tijdens zijn debuut. Toch won hij van een Amerikaan, die een maand eerder nog grote namen als Peter Wright versloeg op de Grand Slam of Darts. Vervolgens kwam emotiekomeet Cameron Menzies op het podium. Elke goede én slechte beurt werd beantwoord met overtrokken emoties. Hij stuiterde over het podium, schreeuwde, trok z'n haren uit z'n hoofd en wist niet waar hij het zoeken moest. Precies: iemand die z'n emoties niet onder controle kon houden. Toch won ook hij afgetekend met 3-0 van zijn tegenstander.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Aziatische darters? Ook geen makkie meer

Een darter uit Azië, die kan iedereen hebben toch? Nou, bijna verslikte oude rot Simon Whitlock zich erin. En Whitlock is zo'n darter die je wel kan vergelijken met Van der Voort, zeker afgelopen dartjaar. Tegen Paolo Nebrida moest Whitlock zo diep gaan zoals hij vijf jaar geleden alleen maar tegen de grote jongens moest doen. Het was net genoeg.

Wereldkampioen? Dat zegt niks

Zelfs wereldkampioen Michael Smith kon niet op zijn lauweren rusten in zijn eerste wedstrijd van het WK. Waar je voorheen met je ogen dicht een 3-0/3-1 zege kon voorspellen voor een regerend wereldkampioen, ging het bijna mis voor Smith. Diezelfde Kevin Doets van hierboven ging er nog bijna met de zege vandoor. Smith moest het uit zijn tenen halen en dat ging ook maar net.

Van der Voort is zélf de ideale tegenstander

Nee, voor iemand als Van der Voort was dit een WK geworden om snel te vergeten. Er zijn geen 'makkelijke' tegenstanders en zelfs geen 'makkelijke' potjes meer. Tenzij Van der Voort zich op wonderbaarlijke wijze wél voor het WK darts had geplaatst. Dan had zijn tegenstander gedacht: 'Vincent van der Voort, eigenlijk een ideale tegenstander om tegen te gooien dit WK'.