Liveblog WK darts | Michael Smith - Kevin Doets leverde onverwachts vuurwerk op

Martijn Baars • 00:00, 16-12-2023 / Laatste Update: 09:09, 05-01-2024

Het WK darts begon vrijdagavond met een schitterende sessie. Kevin Doets verdedigde de Nederlandse eer en deed dat met verve. Hij won bij zijn debuut van Stowe Buntz en liet tegen de regerend wereldkampioen Michael Smith een ongelofelijke wedstrijd zien. Die werd zo spannend, dat het 3-2 in sets werd voor Bully Boy. Tussen de eerste en laatste wedstrijd van de avond zaten ook nog twee wedstrijden: Cameron Menzies tegen Rusty-Jake Rodriguez en Simon Whitlock-Paolo Nebrida. Kijk in onderstaand liveblog terug hoe die wedstrijden verliepen.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Kevin Doets-Stowe Buntz 3-0

Kevin Doets opende het WK met een hele nette overwinning. Hij debuteerde met 3-0 zege op Stowe Buntz. Vooral een 112-finish in de derde set maakte indruk. Helaas werd de wedstrijd niet echt spannend, waardoor we niet de Stowe Buntz in actie zagen die we op de Grand Slam of Darts zagen. Toen won de Amerikaan van Peter Wright, Stephen Bunting en Andrew Gilding. Tegen Doets was hij niet opgewassen.

Cameron Menzies - Rusty-Jake Rodriguez 3-0

Het was een wedstrijd vol emoties. Vooral Cameron Menzies deed tijdens de tweede wedstrijd van het WK darts gek. De Schot vierde met veel gebaren z'n goede scores en zakte ook bijna door het podium als hij slecht gooide. Toch werkte het wel, want Rodriguez (uit Oostenrijk) had er geen antwoord op. Ondanks dat hij in de derde set beter leek te gaan gooien en Menzies wat wegzakte, kreeg hij een setwinnende pijl niet lekker in het bord. Het werd dus 3-0 voor Menzies in sets. In de volgende ronde speelt hij op zaterdagmiddag tegen Dave Chisnall.

Simon Whitlock - Paolo Nebrida 3-2

Het was geen beste wedstrijd tussen Simon Whitlock en Paolo Nebrida, maar spannend was het wel. De Filipijn verraste en kwam 1-0 in sets voor. Daarna leek de Australiër het weer recht te trekken, maar kwam Nebrida weer goed terug. Het werd 2-2, waardoor een beslissende set gespeeld moest worden. Daarin gooide Nebrida meteen een 12-darter om de toon te zetten, maar kon hij dat niveau niet voortzetten. Whitlock miste nog 5 matchpijlen, zag Nebrida ook nog 3 pijlen krijgen om er een beslissende leg van te maken, maar trok met 3-1 aan het langste eind. 3-2 in sets voor de Wizard. Nu wacht Gary Anderson in de tweede ronde voor Whitlock.

Michael Smith - Kevin Doets 3-2

De beste wedstrijd van de avond werd bewaard tot het laatst. Regerend wereldkampioen Michael Smith moest tegen de Nederlander Kevin Doets. En dat werd me de wedstrijd wel. Doets kwam 2-1 in sets voor en legde het vuur flink na aan de schenen van Smith. Die had een 142-finish nodig in de beslissende vijfde set om het verzet van Doets te breken. De wereldkampioen is dus al flink getest (en geslaagd) voor de rest van het toernooi!

Let op: het kan een paar seconden duren voordat het liveblog geladen is.