Luke Littler is de komende jaren dé man in het darten: 'Dit soort talenten gaan niet zomaar weg'
i

Pro Shots

Luke Littler is de komende jaren dé man in het darten: 'Dit soort talenten gaan niet zomaar weg'

Brian Vesseur • 19:45, 03-01-2024 / Laatste Update: 07:52, 07-01-2024

Wat goed is, komt snel. Die uitspraak wordt veel gebruikt voor jonge talenten in het voetbal, maar geldt nóg meer voor Luke Littler. De 16-jarige darter debuteerde op 20 december op het WK darts en staat 2 weken later in de finale tegen Luke Humphries. In zijn laatste 3 wedstrijden gooide hij telkens boven de 100 gemiddeld.

Sportnieuws.nl belde met dartscommentator Jacques Nieuwlaat, om te vragen of de vergelijking met een jonge Michael van Gerwen terecht is. "Voor een groot gedeelte wel. Ze waren allebei 16 toen ze er stonden en ze stonden er meteen."

In zijn jeugdige jaren had de Nederlander nog stekeltjes. De 16-jarige Littler kent zelfs al iets betere cijfers dan Van Gerwen op 17-jarige leeftijd. "Ze kennen geen angst. Bij allebei gebeurde het meteen op een televisietoernooi én wonnen ze van de grote namen."

Nieuwlaat spreekt over iets wat je 1 keer per generatie ziet. "Wat ze allebei doen is heel speciaal. Van Gerwen was in 2006, dus dat is 17 jaar geleden. Het is dus heel bijzonder wat er gebeurt." De dartfans zitten voorlopig dus wel aan Littler vast: "Dit soort talenten gaan niet zomaar weg."

Familie en vriendin

Tijdens wedstrijden van Littler wordt het camerabeeld ook vaak gedraaid naar het publiek, waar de familie en de vriendin van Littler zit. Het wondertalent heeft een 21-jarige vriendin die zelf ook dart. De rest van zijn familie is ook elke wedstrijd aanwezig in Ally Pally.

Road to the final

In de finale gooit Littler tegen Humphries. Een van beide heren gaat zijn eerste wereldtitel pakken. Bij een zege voor Littler lijkt hij ook mee te mogen doen aan de Premier League Darts.

Littler was geen geplaatste speler en begon dus in de eerste ronde aan dit WK, waarin hij de Nederlander Christian Kist uitschakelde. Dat is niet de enige Nederlander die hij tegenkwam: hij nam het ook op tegen zijn vroegere idool Raymond van Barneveld, die hij met 4-1 naar huis gooide. De hele route van Littler naar de finale vind je hier.

Luke Humphries

Het is niet de eerste keer dat Littler tegenover Humphries staat. Toen Littler 12 was, in 2019, stond hij in een pubtoernooi al eens tegenover Humphries. Destijds werd er gespeeld om 250 pond, de winnaar van het WK darts ontvangt liefst 500.000 pond. Dat is omgerekend zo'n 575.000 euro.

Eten

Het ging de afgelopen weken ook héél vaak over eten bij Littler. De tiener sprak zijn liefde uit voor kebab, wat hem een mooie belofte opleverde. Kebabketen Kebhouze belooft hem levenslang gratis kebab als hij het WK wint. Vlak voor de finale vertelde hij nog dat zijn dagelijkse routine voor een wedstrijd bestaat uit een omelet in de ochtend en een pizza als lunch.

Nieuwlaat vindt het allemaal niet zo schokkend wat Littler over dat eten zegt. "Die uitspraken doet mijn neefje van 16 ook, over kebab en pizza. Ik begrijp wel dat hij straks mogelijk wereldkampioen is. Het is wel goed als iedereen zijn leeftijd blijft beseffen. Joh, hij is 16. Laat hem dat ook een klein beetje zijn."