Michael van Gerwen beschermt debuterende Gian van Veen: 'Dat kan zo'n jongen ook kapot maken'
i

PDC

Michael van Gerwen beschermt debuterende Gian van Veen: 'Dat kan zo'n jongen ook kapot maken'

Martijn Baars • 10:30, 18-12-2023 / Laatste Update: 20:38, 05-01-2024

Gian van Veen maakt maandagavond zijn debuut op het WK darts. De pas 21-jarige Nederlander heeft een stormachtig jaar gehad, waarin hij doorbrak en zelfs al in de halve finale van het EK darts stond. Hij blijft er kalm onder, maar dat komt misschien ook door de hulp van Michael van Gerwen. De Nederlandse nummer 1 ontfermt zich een beetje over Van Veen en geeft hem veel tips.

Sinds kort zijn Van Gerwen en Van Veen ook teamgenoten bij de TOTO Dart Kings, een commerciële samenwerking waarin Nederlandse topdarters bij elkaar gebracht zijn om van elkaar te leren en de beste begeleiding te krijgen die ze maar kunnen bedenken. Zo werden ze vlak voor het WK aan de media gepresenteerd en daar sprak Sportnieuws.nl met zowel Van Gerwen als Van Veen.

'Kan zo'n jongen kapot maken'

"Ik weet dat de media veel aandacht aan Gian willen besteden", zei Van Gerwen daar. "Maar dat kan zo'n jongen ook kapotmaken. Laat die jongen lekker rijpen. Ik ken hem nu een beetje en het is echt een prima gozer."

'Pak altijd je rust'

Van Gerwen geeft Van Veen tips, ook over de media-optredens die hij wel en niet doet. "Hij moet dat goed doseren. Hij moet nu goede dingen voor zichzelf doen, niet voor anderen." Maar ook praktische tips, zoals zo snel en zo vaak als kan je rust pakken als darter. "Hij blijft nadat hij gegooid heeft het liefst nog even in de zaal hangen. Ik vind dat hij dat niet moet doen. Je moet altijd je rust pakken. Ik heb al vaker met dat bijltje gehad en weet waar ik het over heb. Daar help ik hem dan bij."

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Van Veen heeft er zin in

Van Veen zelf heeft er vooral heel veel zin in, als hij maandagavond (18 december) zijn debuut maakt in Ally Pally tegen Man Lok Leung uit Hong Kong. Luister maar naar zijn interview hieronder.