Michael van Gerwen over het WK darts en de favorietenrol van Luke Humphries: 'Natuurlijk moet hij dat zijn'

Rick Kraaijeveld • 07:00, 02-12-2023

Michael van Gerwen gaat op het WK darts op jacht naar zijn 4e wereldtitel. Het is al een tijdje geleden dat hij de wereldbeker omhoog mocht houden. De laatste keer was in 2019 toen hij Michael Smith versloeg in de finale. Als Van Gerwen wereldkampioen wordt, is hij ook weer de nummer 1 van de wereld. De Nederlander is bij weinig kenners de échte favoriet: de man in vorm is namelijk Luke Humphries.

Door: Damian Vlottes

Uit de loting werd duidelijk dat Mighty Mike in de 2e ronde speelt tegen Keane Barry of Reynaldo Rivera. Zelf was de darter er niet zo mee bezig. "Ik heb niet gekeken naar de loting, je hebt er geen invloed op. Je moet van iedereen winnen om wereldkampioen te kunnen worden, zo blijf ik er altijd over denken. Mijn manager stuurde een appje tegen wie ik moet spelen, nou ja prima."

Halve finale tegen Humphries?

Wie het speelschema van het WK darts volgt, ziet dat Van Gerwen en Humphries elkaar kunnen treffen in de halve finale. Humphries is dan misschien wel de favoriet, ondanks dat het qua onderling resultaat 12-5 staat in het voordeel van MvG. Humphries is nou eenmaal de te kloppen man in 2023. Hij won in korte tijd drie majors en wordt gezien als de nieuwe wereldkampioen en troonopvolger van Michael Smith. Op de vraag of Michael van Gerwen dat vervelend vindt, is hij duidelijk. "Nee, dat interesseert me echt helemaal niets. Die jongen verdient dat ook. Natuurlijk moet hij de topfavoriet zijn bij de bookies."

Van Gerwen is bij de bookies na Humphries de favoriet, gevolgd door Gerwyn Price. Vanuit de niet-favorietenrol was Van Gerwen al vaker succesvol. "Ik heb wel vaker het WK gewonnen, terwijl ik niet de favoriet was."

Mindere periode

In het laatste toernooi voor het WK, het Players Championship Finals, gooiden Humphries en Van Gerwen tegen elkaar in de finale. Ondanks dat de Nederlander met 9-5 voorstond in die finale, gaf hij de zege toch nog weg: 11-9. "Ik weet zelf ook nog niet zo goed wat er gebeurd is. Ik kijk het ook nooit terug, dat heeft helemaal geen zin", vertelde Van Gerwen.

Volgens The Green Machine lag het een beetje aan de focus. "Ik miste een aantal belangrijke dubbels. Ik had misschien wel 11-4 of 11-5 moeten winnen. Ik kwam daarna ook slecht uit de pauze. Ik had niet meer mijn juiste snelheid te pakken en dan verras ik mezelf eigenlijk misschien nog wel meer dan een ander. Dat mag eigenlijk niet gebeuren."

Gebit

Eerder dit jaar moest Van Gerwen een stevige operatie aan zijn gebit ondergaan. Hierdoor miste hij onder andere de World Cup of Darts. Nog altijd loopt Van Gerwen rond met een half gebit en ook zijn de beugels goed zichtbaar. En hij is voorlopig nog niet van het gedoe af. Tegen Sportnieuws.nl vertelde hij dat hij in juli 2024 waarschijnlijk pas zijn volgende operatie gepland staat, dus hij heeft nog een flinke periode van ongemak voor de boeg.