Niels Zonneveld | Grote carrièrekeuze pakt voorlopig goed uit voor Nederlandse darter
i

PDC

Niels Zonneveld | Grote carrièrekeuze pakt voorlopig goed uit voor Nederlandse darter

Martijn Baars • 10:18, 17-12-2023 / Laatste Update: 19:29, 04-01-2024

Als iemand over vechtlust bezit, dan is het darter Niels Zonneveld wel. De Nederlander verloor afgelopen vier jaar twee keer zijn tourkaart, maar verdiende die telkens meteen erna weer terug tijdens Q-School. Zo ook afgelopen januari. En sindsdien is Zonneveld aan een lekker jaar bezig. En dat terwijl hij begin 2023 een grote beslissing nam in zijn leven.

Zonneveld stopte met werken. Hij was accountant bij een bedrijf. Maar hij wilde per se een jaar in ieder geval alles op alles zetten om het te maken in het darten. Dat lukte. Waar het bij z'n vorige tourkaarten in 2019 en 2021 niet lukte om zich in het eerste jaar te plaatsen voor de Players Championship Finals en WK darts, lukte dat in 2023 wel. Hij won 25.000 pond op de vloertoernooien en gooide in november een verdienstelijke Players Championship Finals. Over het verschil tussen 2022 en 2023: “Ik doe er nu veel meer aan, ik ben nu veel meer gefocust op het darten en niks meer daar buiten. Daar in kun je misschien wel denken dat het zijn vruchten afwerpt, omdat ik nu niet meer werk", zei hij in een gesprek met Darts Actueel.

Precies op tijd in vorm

Hij won met 100.85 gemiddeld - zijn hoogste major-gemiddelde ooit - van Daryl Gurney in de eerste ronde van de PDF en versloeg een rondje later ook top-10 speler Jonny Clayton. Nu is het zaak dat hij ook eens een rondje verder komt op het WK. De afgelopen 2 WK's strandde hij telkens in de eerste ronde na een 3-0 nederlaag (tegen William O'Connor en Lewis Williams). Nu is hij in de eerste ronde gekoppeld aan Darren Webster. De Engelsman kende een heel slecht jaar, maar kwalificeerde zich op het laatste kwalificatietoernooi op het nippertje voor het WK.

Niet tevreden

Ondanks dat Zonneveld op het WK staat en dus goed gooide op het laatste toernooi vóór het WK, is hij niet tevreden over 2023. Vooral het missen van de Euro Tours was vervelend, daardoor liep hij veel geld mis voor de ranking. Gelukkig voor hem is hij in ieder geval nóg een jaar verzekerd van een tourkaart. Hij hoeft dus niet te vechten voor een comeback, maar kan de goede lijn doorzetten naar het nieuwe jaar. Met dus hopelijk een eerste overwinning op het WK in het iconische Ally Pally.

- Dit is het speelschema op het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Bandje om z'n arm

De linkshandige Zonneveld draagt altijd een bandje om zijn werparm. Heeft dat nog een functie? "Nee is bijgeloof", zei hij in een eerder interview met Sportnieuws.nl. "Puur bijgeloof. Ooit gaf Berry van Peer mij zo'n bandje en toen won ik het toernooi. Daar ben ik dus altijd door mee blijven gaan."

Niels Zonneveld

Bijnaam: Triple Z

Woonplaats: Uitgeest

Leeftijd: 25

Eerdere deelnames aan WK darts: 2

Opkomstnummer: Nickelback - How You Remind Me