'Peter Wright staat voor dilemma: complete reset of stoppen met darten'
i

PDC

'Peter Wright staat voor dilemma: complete reset of stoppen met darten'

Martijn Baars • 07:30, 21-12-2023 / Laatste Update: 07:38, 05-01-2024

Peter Wright zou er goed aan doen om een maand van de aardbodem te verdwijnen en eens heel goed naar zichzelf te kijken. Dat vindt althans Martijn Baars van Sportnieuws.nl. Na zijn complete afgang op het WK darts is het continue gehannes met zijn dartpijlen niet 'grappig' meer, maar misschien wel het begin van het einde van de dartcarrière van publiekslieveling Wright. Tenzij hij een rigoureuze keuze durft te maken.

Al vóór Wright voor het eerst wereldkampioen werd in 2020, vroegen analisten hem al: "Wanneer heb je je perfecte pijlen eindelijk gevonden?". Want wat Wright al jaren doet, is op willekeurige momenten zijn dartpijlen veranderen. Soms zelfs tussen beurten in een wedstrijd door. Zijn etui zit zo vol met verschillende setjes, dat Wright ook altijd wist: als het niet loopt zoals ik wil, dan heb ik nog tientallen andere combinaties van barrels, shafts en flights om het wél goed te laten lopen.

Onderdeel van zijn imago

Tegenstanders wisten dat, analisten wisten dat en het publiek wist dat. Peter Wright is nooit verslagen. Niet als hij één leg achter staat en niet als zijn tegenstander hem al praktisch verslagen heeft. Er kan altijd tijdens een wedstrijd weer een moment komen dat de Schot een bijna-perfect setje tevoorschijn tovert en zijn soms waanzinnige dartniveau laat zien en wint. Het werd een onderdeel van zijn imago, net als zijn hanenkam, zijn kleurrijke kledingstijl en zijn dansje. Het maakt hem tot publieksfavoriet én, niet onbelangrijk, tot een 'kaartverkoper' voor de PDC. Zet de naam of afbeelding van Wright op een poster en het publiek komt naar hem kijken.

Oorverdovende stilte

Maar aan die tijd is woensdagavond, op het WK darts van 2024, definitief een einde gekomen. Althans, zo lijkt het. De oorverdovende stilte in Ally Pally, van de duizenden mensen die naar het demasqué van Wright zaten te kijken, was daar tekenend voor. Geen laatste schreeuw als steun, geen laatste hoop en geen bijna-perfect setje pijlen in z'n etui om hem te redden. Zijn tegenstander Jim Williams zei na afloop ook dat hij het bijna zielig vond om Wright zo op het podium te zien.

Kwetsbaar

Maar het kan ook een laatste wake-up-call zijn voor Wright. Dat wisselen van pijlen, wat hem vroeger een geheim wapen opleverde, is nu zijn grootste vijand geworden. Want Wright is kwetsbaar. Een tweevoudig wereldkampioen die in de tweede ronde nauwelijks 83 gemiddeld gooit. Dat hebben we de afgelopen tien jaar bijna niet gezien. Dus zit er maar één ding op voor Wright. Het over een hele andere boeg gooien, anders is dit het begin van een treurig einde van zijn imposante dartcarrière.

1 setje pijlen, geen excuses meer

Hij moet op zoek naar een coach die samen met hem een setje pijlen regelt die voor hem gemaakt is. En vooral: die alle andere barrels, shafts en flights weggooit. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dat de pijlen fysiek bij Wright weg zijn, maar ook niet meer in zijn hoofd zitten. Een coach die tegen Wright zegt: "Dit is het setje pijlen waar je het mee moet doen." Heel 2024 bijvoorbeeld. Geen andere excuses, niet graaien in een etui als je achterstaat. Laat je talent en ervaring maar spreken.

- Dit is het speelschema van het WK darts

Zieke vrouw, leven gaat voor?

Als dat niet lukt, weet elke tegenstander nu dat Wright kwetsbaar is. Dat de perfectie niet meer te vinden is in het etuitje op het podium, maar dat dat bij hem zelf zit. Want misschien is dat pijlen wisselen 'gewoon' een uiting van iets mentaals. Wright is 'al' 53. Zijn vrouw Joanne, die zijn gekke uiterlijk verzorgt voor elke wedstrijd, is de afgelopen jaren heel ziek geweest. Joanne is de steun en toeverlaat van Wright. Zijn aandacht ligt ook vaker bij haar dan bij het darts. Na al die jaren krijgt het gezin, of het leven, vaker voorrang.

Óf stop ermee...

Het belangrijkste is dat Wright een keuze maakt: óf die reset, waarbij pijlen wisselen uit den boze is. Óf dat hij vindt dat zijn twee wereldtitels, zijn andere major-zeges en talloze bekers die hij won op de Euro Tour genoeg zijn om op een mooie carrière terug te kijken en het dartboek te sluiten. Het is aan hem en aan niemand anders. Hier zijn geen dartpijlen voor te vinden.