Dirk van Duijvenbode | Geblesseerd naar het WK darts, op hoop van zegen
i

PDC

Dirk van Duijvenbode | Geblesseerd naar het WK darts, op hoop van zegen

Martijn Baars • 00:00, 09-12-2023 / Laatste Update: 16:07, 07-01-2024

Dirk van Duijvenbode zit in een mindere fase van zijn dartcarrière. En dat terwijl het WK darts voor de deur staat. Een schouderblessure speelt hem al weken parten en kostte hem goede resultaten op bijvoorbeeld de World Grand Prix, Grand Slam of Darts, het EK darts en de Players Championship Finals. Er lijkt weinig verbetering in de schouder te zitten, dus wat kunnen we dit WK verwachten van de normaal zo energieke Van Duijvenbode?

De Nederlandse darter laat zich niet zomaar kisten door een blessure, ook al praat hij er niet graag over. De vraag of hij niet beter de Players Championship Finals over kon slaan om zich te sparen voor het WK darts, wimpelde hij meteen weg. Het prijzengeld voor alleen maar op komen dagen dat toernooi was al 3000 pond. En waarom zou hij dat laten lopen, als hij weet dat de behandeling van zijn blessure ook al in de papieren loopt? Zo redeneerde hij zelf.

Karakter

Nee, een goed WK zit er waarschijnlijk niet in. Tenzij er een wonder gebeurt. Op wilskracht en energie kan Van Duijvenbode veel. Kijk naar zijn wedstrijden tussen 2020 en 2023 en je ziet al: in welke positie Van Duijvenbode ook zit, hij geeft niet snel op. Afgelopen april ging het fysiek ook al een keer mis, toen hij tijdens het 'pompen' op zijn hardstyle-opkomst viel en een knieblessure opliep. Die wedstrijd (tegen Dylan Slevin, red.) won hij 'gewoon' en met een brace om zijn been gooide hij ook 'gewoon' de volgende wedstrijd.

Resultaten

Het tekent het karakter van Van Duijvenbode, die in 2020 écht doorbrak in het darten. Hij haalde in oktober van dat jaar de finale van de World Grand Prix, waarin hij verloor van Gerwyn Price. Een kwartfinale op het WK dat een paar maanden later was, volgde. Dat is tot op heden nog steeds zijn beste resultaat op een WK. Begin 2021 volgde zijn eerste PDC-titel op de vloer en breidde hij zijn major-resultaten verder uit. Begin 2023 won hij nog twee vloertoernooien, maar daar hield het wel op met de goede resultaten.

Nummer 12 van de wereld

Wel behaalde hij door zijn constante spel even de top-10 van de wereld, maar zakte hij door afgelopen half jaar naar plek twaalf. Na Michael van Gerwen (tweede) en Danny Noppert (zevende) is hij de beste Nederlander op de Order of Merit. Hij verdedigt komend WK darts wel een plek bij de laatste 16. Hij zal nu dus twee wedstrijden moeten winnen om minimaal datzelfde prijzengeld te pakken en zijn plek in de top-16 te behouden.

- Dit is het speelschema op het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Op vrijdag 22 december 2023 hoeft Van Duijvenbode pas zijn eerste wedstrijd te gooien in Ally Pally. Hij speelt dan tegen de winnaar van Boris Krcmar-Keegan Brown. Dat is een lastige loting voor 'Aubergenius', want beide spelers zijn al ervaren rotten bij de PDC en speelden allebei al meerdere keren op het WK. In de derde ronde wacht dan waarschijnlijk Gary Anderson, van wie hij op het WK van 2021 nog in de kwartfinale met 5-1 verloor.

Vader geworden en scorende machine

Maar het is niet allemaal kommer en kwel rondom Van Duijvenbode. Hij werd eind augustus (2023) voor het eerst vader. Dat zal hem, los van de korte nachten, ook veel goeds doen en misschien wel kracht kunnen geven. En anders kan hij altijd terugvallen op zijn energie, die hij voor de wedstrijd al even kwijt moet. Zijn opkomstnummer is hardstyle en hij springt en pompt er dan flink op los. Als de blessures hem dat toelaten tenminste.

In interviews maakt Van Duijvenbode eigenlijk altijd wel grapjes en hij is niet gauw voor een gat te vangen. Als hij gooit en het gaat redelijk, dan is zijn scorend vermogen onnavolgbaar. Tussen augustus 2021 en augustus 2022 gooide niemand in die 12 maanden zoveel keer de maximale score - 180 - als Van Duijvenbode. In februari 2023 verbrak hij ook nog een record door op een vloertoernooi 35 keer 180 te gooien. Dat had nog niemand hem nagedaan. Afgelopen WK, tegen Ross Smith, gooiden ze samen 31 keer 180. Ook dat was een record voor het format waarin ze speelden.

22 december: eerste wedstrijd Dirk van Duijvenbode op WK darts

Het is dus afwachten welke Van Duijvenbode er staat op het WK darts. Is het de goedlachse Aubergenius, die na een potje pompen op het podium iedereen omver kan blazen met zijn darts? Of is het de twijfelachtige en terneergeslagen Van Duijvenbode, die merkt dat zijn schouderblessure hem toch nog te veel parten speelt? We weten het als hij op vrijdagmiddag 22 december zijn eerste pijlen loslaat tegen Krcmar of Brown.

Dirk van Duijvenbode

Bijnaam: Aubergenius/Titan

Leeftijd: 31

Woonplaats: 's Gravenzande

Eerdere deelnames aan het PDC WK: 4

Opkomstnummer: Just Like You - Radical Redemption