Waar kunnen darters als Jelle Klaasen zonder Tourkaart toch toernooien spelen?
i

Pro Shots

Waar kunnen darters als Jelle Klaasen zonder Tourkaart toch toernooien spelen?

Martijn Baars • 17:35, 16-01-2023 / Laatste Update: 16:13, 08-01-2024

Jelle Klaasen, Ron Meulenkamp en Fallon Sherrock veroverden dit weekend geen Tourkaart tijdens Q-School. Daardoor mogen deze darters het komende jaar niet meedoen aan de toernooien van de PDC. Toch hebben ze genoeg redenen om niet het hele jaar in bed te blijven liggen.

Door: Noah Hoogenboezem

De PDC organiseert namelijk 24 Challenge Tour toernooien. Dit zijn toernooien voor spelers zonder Tourkaart, maar je mag alleen meedoen als je hebt gespeeld op Q-School. De Challenge Tour begint aanstaande vrijdag. De winnaar van elk toernooi krijgt 2500 pond en de beste 2 spelers over het hele jaar krijgen automatisch een Tourkaart voor volgend jaar en een plek op het WK in ‘Ally Pally’. De nummer 1 plaatst zich ook nog voor de Grand Slam.

Development Tour

Darters tussen de 16 en 24 jaar mogen daarnaast nog meedoen aan de Development Tour. Elke speler in die leeftijdscategorie mag hieraan meedoen, ook als ze niet op Q-School stonden. Net als bij de Challenge Tour krijgen de nummers 1 en 2 van de ranglijst een Tourkaart en een plekje op het grote WK. Ook de winnaar van de Development Tour zien we terug op de Grand Slam.

Reservelijst

De spelers die het goed doen op de Challenge Tour dit jaar kunnen ook aan de kleine Players Championship toernooien meedoen. De ranglijst van de Challenge Tour is meteen de reservelijst voor deze toernooien. Als een Tourkaart-houder zich afmeldt, mag een darter vanuit de Challenge Tour meedoen.

Televisie

Door als invaller veel te winnen, kan een darter zich ook nog plaatsen voor de Players Championship Finals. Daarnaast zijn er tijdens het jaar bij elk Euro Tour-toernooi 2 kwalificatieplekken voor darters zonder Tourkaart. Met het geld dat spelers daar verdienen kunnen ze zich plaatsen voor het EK. Al deze toernooien worden dit jaar uitgezonden op Viaplay, waardoor spelers toch podiumervaring opdoen.

Lakeside

Ook kunnen de spelers nog terecht bij de dartsbond WDF. Jelle Klaasen speelde daar afgelopen jaar al en is zelfs de nummer 1 van de WDF-ranglijst. In december organiseert de WDF ook een WK op het iconische Lakeside, dus de kans is groot dat Klaasen daar 17 jaar na zijn enige wereldtitel weer te zien is.