Raymond van Barneveld over de Dutch Darts Masters: 'Het is in principe een demonstratietoernooi'
Raymond van Barneveld spreekt over de TOTO Dutch Darts Masters. © Pieter Verbeek/TOTO Dart Kings

Raymond van Barneveld over de Dutch Darts Masters: 'Het is in principe een demonstratietoernooi'

Damian Vlottes • 09:08, 26-01-2024 / Laatste Update: 10:31, 26-01-2024

De batterij is weer helemaal opgeladen voor Raymond van Barneveld. Hij ging met zijn vrouw op vakantie naar Thailand en is na een hectisch 2023 klaar voor 2024. Te beginnen in Nederland, bij de TOTO Dutch Darts Masters.

Voor Raymond van Barneveld was 2023 een druk en bewogen jaar geweest. Hij trouwde, speelde weer veel toernooien en stond ook weer op het WK. Alles bij elkaar was het wel erg druk, blikte de darter terug. "Het was natuurlijk een heel stressvol jaar met al die toernooien en ook nog eens een bruiloft in september. We waren blij dat we eventjes wat gas terug konden nemen. Ze is nu in Londen en gaat dit weekend nog even met een vriendin naar Dubai."

Ook het huwelijk heeft er behoorlijk ingehakt bij de Nederlander. "Zo ga ik dit echt nooit meer doen. Ik ben sowieso niet meer van plan om te trouwen hoor", lacht Barney. Hij werd rond zijn bruiloft onverwachts uitgenodigd voor de World Series of Darts, waardoor de planning wel érg strak was. "Je moet ook een beetje voor jezelf zorgen. Er zijn zoveel toernooien, maar ik ga er serieus over nadenken om hier en daar het een en ander over te slaan."

Barney 2.0

Raymond van Barneveld verloor op het WK darts kansloos van Luke Littler. Na afloop gaf Van Barneveld toch een heel positief interview bij Viaplay. Iets wat we niet van hem gewend zijn. "Ik kwam gewoon tegen een Formule 1-auto te staan, die jongen is abnormaal goed. Op dat moment was het echter wel doodzonde. Ik verlies liever op deze manier dan dat ik zes matchdarts mis. Als ik van Jim Williams had verloren was ik een stuk zieker geweest."

Van het verloop baalde Van Barneveld wel, hij had goede hoop erg ver te kunnen komen als hij won van Littler. "Ik zie voor mijn wedstrijd Gary Anderson verliezen van Brendan Dolan. Dan denk je echt als er een moment was om ver te komen, dan was het dan. Ik had van Dolan niet verloren", zei Barney stellig.

Loting tegen Cross

Van Barneveld speelt in de eerste ronde van de Dutch Darts Masters tegen Rob Cross. "Het is een moeilijke loting, maar als je van tevoren vraagt welke naam ik zou willen... Zou ik het ook niet weten. Peter Wright wil je nu ook niet treffen, hij is ook gewoon een tweevoudig wereldkampioen. Hij is misschien kwetsbaar op dit moment en dat is Rob Cross zeker niet."

Dutch Darts Masters

Van Barneveld vraagt zich af wat het toernooi in Den Bosch betekent voor de andere darters. "Je moet je alleen afvragen hoe die jongens hier naar kijken. Het is in principe gewoon een demonstratietoernooi en je kan hier geen stappen maken op de ranking, net als de Premier League." Barney weet zelf ook nog niet zo goed wat hij van het toernooi moet vinden. "Dan weet ik eigenlijk niet, goede vraag. Het is gewoon een toernooi", zei hij sceptisch, "Je kan geen stappen maken. Het prijzengeld zou gewoon toegevoegd moeten worden op de ranking. Al is die 20.000 euro, het prijzengeld voor de winnaar, wel welkom."