🎥 | Raymond van Barneveld voor 31e keer op WK: 'Zou stom zijn dan te stoppen'

Rick Kraaijeveld • 16:23, 29-11-2023

Raymond van Barneveld gaat in december op voor zijn 31ste WK darts. Maandag kwam uit de loting dat hij speelt tegen de Pool Radek Szaganski of de Fin Marko Kantele. Na een moeizaam jaar op de tv-toernooien hoopt Van Barneveld toch hoge ogen te gooien op het wereldkampioenschap.

Barney twijfelt of hij tevreden is over zijn loting aangezien hij nog niet weet wie van de 2 hij gaat krijgen. "Szaganski staat natuurlijk op het WK doordat hij een Pro Tour heeft gewonnen, trek die overwinning ervan af en hij had waarschijnlijk het WK niet gehaald. En Kantele was in de BDO-tijd altijd een hele vervelende klant. Het verbaast me eigenlijk dat hij op tv weinig stappen maakt."

Onderschatting

Van Barneveld heeft verder geen last van onderschatting van zijn tegenstanders. Daarin heeft hij wel van het verleden geleerd. "Sinds mijn vroege nederlagen tegen Labanauskas en Richardson ken ik het woord onderschatting niet meer."

LEES OOK: Uitgeputte Vincent van der Voort telt even niet mee na slopend jaar: ‘Ik merk dat ik leeg ben’

Problemen op tv-toernooien

Het gaat op tv-toernooien niet zo lekker met Van Barneveld. Hij verloor op het EK, de World Matchplay en de World Grand Prix altijd in de eerste ronde. Hoe kan het eigenlijk dat zo’n groot kampioen zo matig presteert op tv in 2023? "Dat komt doordat andere spelers ook heel goed kunnen gooien. Ryan Searle gooit op de World Matchplay 105 gemiddeld en door omstandigheden rondom het huwelijk was ik ook een beetje oververmoeid", legt hij uit.

Een andere tegenstander waar hij van verloor is de huidige wereldkampioen Michael Smith: "Mensen kunnen zeggen wat ze willen over Michael Smith, maar hij is wel gewoon de huidige wereldkampioen en nummer één van de wereld. Daar kreeg ik op het EK gewoon een pakslaag met 6-1. Dus ook qua loting heb ik het behoorlijk pittig gehad."

Nog een titel

Toch droomt Barney nog van een 6e wereldtitel. Het lijkt een geweldig afscheid om voor de 6e keer de bokaal omhoog te hijsen. Echter denkt Van Barneveld daar compleet anders over. "Nee joh, tuurlijk niet. Daarna gebeuren er alleen maar mooie dingen. Dat zou betekenen dat ik weer meedoe aan de Premier League en de World Series. Nee dat zou stom zijn om dan te stoppen, dan gaat de geldkraan open. En ook richting mijn huidige sponsors om wat terug te doen, dat zou ik natuurlijk wel leuk vinden."

LEES OOK: 🎥 | Nederlandse topdarters klaar voor WK: 'Verwacht dat Michael van Gerwen op afspraak is'

Grote opgave

Van Barneveld ontloopt dé man in vorm Luke Humphries wel in zijn bracket, maar zelfs dan wordt het een ongelofelijke opgave weer een wereldtitel binnen te slepen. Door zijn winst op de Players Championship Finals komt namelijk niet Humphries, maar Peter Wright in het schema van Barney voor. "Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn. Luke gooit wel op dezelfde manier als ik en de laatste 2 keer heb ik van hem gewonnen."

Barney ziet Wright niet per se als heel veel slechter, ook hij heeft namelijk mooie prestaties geleverd afgelopen tijd. "Peter Wright is wel gewoon de Europees kampioen en ik heb de laatste 5 keer van hem verloren. Ik moet eigenlijk helemaal nog niet bezig zijn beste die wedstrijd, maar natuurlijk ben je dat wel in je achterhoofd. Als ik die eerste wedstrijd win en ik zou van Peter Wright winnen dan heb ik het wel aardig gedaan toch?"