Richard Veenstra | 42 jaar oud, maar toch pas z'n eerste jaar bij de PDC én meteen debuteert hij op WK
i

PDC

Richard Veenstra | 42 jaar oud, maar toch pas z'n eerste jaar bij de PDC én meteen debuteert hij op WK

Martijn Baars • 12:21, 11-12-2023 / Laatste Update: 16:04, 07-01-2024

Wie Richard Veenstra zegt, zegt BDO. De 42-jarige darter komt al sinds 2016 uit in de BDO, de 'tweede' dartbond na de PDC. En niet onverdienstelijk: bij zijn debuut op Lakeside in 2016 haalde hij meteen de halve finale. Wereldkampioen werd hij nooit bij de BDO, maar toen die organisatie ten onder ging en de WDF het overnam, besloot Veenstra het te gaan proberen bij de PDC. En hoe.

Flyers, zoals zijn bijnaam luidt, pakte bij zijn eerste deelname aan Q-School begin 2023 meteen een tourkaart. In zijn eerste jaar bij de PDC liet hij meteen van zich horen. Zo won hij in de eerste ronde van de Players Championship Finals afgelopen november van nummer 1 van de wereld én regerend wereldkampioen Michael Smith. Hij laat constant gemiddeldes zien van boven de 95 en soms zelfs uitschieters tot boven de 100. Het bracht hem naar een verdienstelijke 79e plek op de wereldranglijst. En dus naar het WK darts.

Eerste ronde

In Ally Pally, waar Veenstra dus zijn debuut gaat maken, staat hij in de eerste ronde tegen de Nieuw-Zeelander Ben Robb. Daarna wacht bij winst de Belg Kim Huybrechts. Geen route waar Veenstra wakker van zal liggen. Hij zal zelf hopen dat hij net zoals bij zijn vorige WK-debuut, toen bij de BDO, kan verrassen.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Flyers

Waar zijn bijnaam Flyers vandaan komt? Vroeger was er een succesvolle ijshockeyclub in Heerenveen, genaamd de Feenstra Flyers. Als Richard Veenstra met vrienden meedeed aan voetbalquizjes, meldde hij zich altijd aan met de naam Veenstra Flyers. Zo ontstond zijn bijnaam. Grappig genoeg heeft Veenstra voor zijn opkomstnummer ook gekozen voor de goaltune van de ijshockeyclub.

Veenstra is in het dagelijks leven inkoper van een bedrijf dat handelt in luxe boten. "Dan heb je het over boten van tussen de 15 en 25 meter", zei hij ooit zelf in een interview met Sportnieuws.nl.

Richard Veenstra

Bijnaam: Flyers

Leeftijd: 42

Woonplaats: Ossenzijl

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 0

Opkomstnummer: