Stowe Buntz, de Amerikaanse tegenstander van Kevin Doets op WK darts: 'Ik wil geen profdarter worden'
i

PDC

Stowe Buntz, de Amerikaanse tegenstander van Kevin Doets op WK darts: 'Ik wil geen profdarter worden'

Martijn Baars • 15:11, 14-12-2023 / Laatste Update: 10:36, 05-01-2024

Kevin Doets tegen Stowe Buntz is vrijdagavond 15 december de openingswedstrijd van het WK darts. Dartfans zagen Buntz tijdens de Grand Slam of Darts in november zijn debuut maken op televisie. Hij versloeg Peter Wright, Stephen Bunting en Andrew Gilding en werd zo de eerste Amerikaan in een televisie-kwartfinale sinds 2008. Hoewel de Nederlander Doets misschien favoriet lijkt door zijn iets uitgebreidere ervaring tegen de Europese topdarters, kijkt Buntz naar die wedstrijd alsof hij al gewonnen heeft.

Doets en Buntz weten: de winnaar van hun onderlinge duel speelt op dezelfde avond nog tegen regerend wereldkampioen Michael Smith. En daar kijkt de 44-jarige Amerikaan al naar uit. "Ik hou van de herrie, de fans en om te spelen voor veel publiek. Ik kijk er dus naar uit om mijn debuut te maken in Ally Pally", zegt Buntz tegen de PDC. "Ik voel me fantastisch vanwege wat ik allemaal al heb gedaan de afgelopen maand."

- Dit is het speelschema van het WK darts

Fan van Peter Wright

Op de Grand Slam zagen we de manager van bouwkranen voor het eerst in actie. Meteen maakte hij indruk door grote namen te verslaan. "Peter Wright is echt een darter waar ik tegenop kijk. Dus om hem te verslaan op de Grand Slam was echt een droom die uitkwam." Buntz heeft niet voor niks een flamboyante outfit aan, net als zijn idool Snakebite. Zijn bijnaam is daardoor ook al de Neon Nightmare geworden.

Familieman

Ondanks zijn successen op de Grand Slam en zijn aanstaande debuut op het WK darts, heeft Buntz nog geen wensen om profdarter te worden en daarvoor dus zijn baan en gezinsleven op te zeggen. "Ik heb een 16-jarige zoon, een dochter van 14 en twee stiefkinderen van 12 en 7. Mijn prioriteit is om ze allemaal te laten studeren. We zijn een echt sportief gezin. De een speelt softbal, de ander voetbal. Mijn stiefkinderen dansen en doen aan turnen. Het is dus druk, druk, druk."

- Dit is het prijzengeld op het WK darts

Niet naar Q-School

Daarom, zegt Buntz, heeft hij nog geen ambitie om naar Q-School te gaan om een tourkaart proberen te winnen. "Misschien over een paar jaar. Maar ik zou er nu spijt van krijgen als ik nu nóg minder tijd met mijn gezin kan doorbrengen."