🎥 | Studerende Gian van Veen (20) is profdarter na tourkaartwinst: 'Moet gewoon nog stage lopen'

Pim Huberts • 18:07, 23-01-2023

Gian van Veen behoort samen met Owen Roelofs tot de jongste PDC Tourkaartwinnaars op Q-School. De 20-jarige inwoner van Poederoijen behoort de aankomende 2 jaar tot de beste 128 darters van de wereld. Naast zijn dartscarrière studeert Van Veen luchtvaartechniek. "Mijn diploma halen heeft de prioriteit", vertelde hij aan Pim Huberts van Sportnieuws.nl en Darts Actueel.

Check ook: Maik Kuivenhoven won PDC Tourkaart terug, maar kon geen feestje vieren: ‘Werd opeens ziek’

Van Veen had in 2022 al een geweldig jaar. In november maakte hij zijn debuut op de Players Championship Finals. Eerder die maand verloor hij in de finale van een Players Championship-toernooi van Gerwyn Price (8-4). Op Q-School won hij officieel zijn PDC Tourkaart.

Afstuderen

Naast het darten, moet Van Veen ook gewoon zijn studie afmaken. "Ik begin in februari aan mijn afstudeerstage op Schiphol. Het is wel lastig te combineren, maar ik ga het proberen. Ik wil afstuderen, dus als ik dan een Players Championship-weekend moet overslaan, dan is dat helaas zo", aldus Van Veen.

Schuimpje

Vrijwel iedere darter op het professionele dartscircuit heeft een bijnaam. Van Veen nog niet. Toch zijn er genoeg personen die hem al wel een bijnaam gaven:

"Ja. Ze hebben wel 1 bijnaam bedacht waar ik niet zo heel blij mee bent. Al vanaf toen ik in de jeugd dartte, noemen ze mij Schuimpje. Dat is een beetje blijven hangen. Maar dat is zeker niet iets waar ik mee te koop ga lopen en op mijn shirt ga zetten", lachte hij.

Check hier hoe Van Veen speelt tegen Vincent van der Voort op de European Tour: