Danny Noppert is een trotse vader en vindt het nog steeds onwerkelijk: 'UK Open verslaat alles, zelfs finale Lakeside'
i

Taylor Lanning/PDC

Danny Noppert is een trotse vader en vindt het nog steeds onwerkelijk: 'UK Open verslaat alles, zelfs finale Lakeside'

Eimert Pruis • 14:12, 10-03-2022 / Laatste Update: 23:38, 11-12-2023

Danny Noppert is nog steeds een beetje beduusd van het winnen van de titel op de UK Open. De nu 1-na-beste Nederlandse darter is toch al introvert van zichzelf en 'The Freeze' bevroor dan ook in de interviews zondag na zijn geweldige zege. "Er komt in 1 keer van alles op je af. Dan sla ik dicht." Bij Sportnieuws.nl ontdooide de Fries en praat hij honderduit over zijn geweldige begin van 2022. "Het enige wat ik dacht toen ik daar met die beker stond was: hier staat een hele trotse vader."

Door: Eimert Pruis

Noppert (31) is onlangs samen met zijn Mandy de trotse ouders geworden van Jent. Het leven van The Freeze draait daarom niet meer alleen om darten en dat komt hem eigenlijk wel goed uit. "Ik heb die afleiding nodig. Ik heb helemaal niet veel kunnen trainen en plots win ik dit toernooi. Dat heb ik ook weleens eerder gehad. Heel veel met darts bezig zijn is eigenlijk niets voor mij."

'Zware nacht, maar toch fit'

De gebroken nachten en de constante zorgen, gaat dat dan niet ten koste van de dartcarrière van Noppert? "Zeker niet, ik krijg hier zoveel energie en positieve drive van. Ik heb afgelopen nacht ook weer een zware nacht gehad. Ik was veel wakker, maar voel me nu toch aardig fit. Heel bijzonder om mee te maken."

 

 

Een bericht gedeeld door Danny Noppert (@dannynoppert_official)

Finale van Lakeside of winnen UK Open?

Noppert heeft ook al heel veel bijzondere dingen meegemaakt in zijn dartsloopbaan. Hij haalde de finale van Lakeside. Het vroegere prestigieuze WK darts. Maar het valt voor hem in het niet bij het winnen van de UK Open. "Er komt nu zoveel op mij af. Allemaal media die interviews willen. Ik heb héél veel berichten gekregen. Ik heb dan wel die finale Lakeside gespeeld, maar dit is nog veel en veel groter."

Nu al 1 van de beste Nederlandse darters

Hij werd dan ook pas de 4e Nederlander die een PDC-major won. Ook steeg hij naar de 12e plaats op de Order of Merit. "Vroeger keek ik heel veel naar die wereldranglijst. Was ook belangrijk. Eerst top 64, daar moest en zou ik in staan. Dan loop je door naar top 32 en toen dacht ik: 'Zoooooo, waar gaat dit heen?' Daarna stond ik een hele tijd tussen de 20 en 25 en nu in 1 klap 12e. Straks mag ik ook nog namens Nederland de World Cup gooien met Michael van Gerwen, dat is wel heel bijzonder."

Haarcoupe en geboorte Jent kweken zelfvertrouwen

En dat alles geeft Noppert heel veel zelfvertrouwen. Dat kreeg hij al door zijn nieuwe haarcoupe (na een haartransplantatie) en natuurlijk door de geboorte van Jent. "Dat geeft zoveel positiviteit in mijn leven. Dat zal echt wel meewerken aan mijn prestaties. Als je dan ook begint te winnen, dan heb je zoveel vertrouwen. Daarom win ik ook de UK Open en zag je dat ik zelfs in die laatste leg tegen Michael Smith opeens alles eruit kan halen."

Noppert haalde in 2017 de finale op Lakeside, maar verloor daarin van Glen Durrant

'Heb ik dat gezegd ja?'

Je zei ook voor het eerst in een interview dat je je goed voelde. Je voelde je zelfs de allerbeste. "Heb ik dat gezegd, ja? Dan kwam dat uit het niets. Normaal ben ik nooit de persoon die zegt: 'Ik win dit toernooi'. Maar ik voelde in de partijen dat ik bij mindere momenten de kracht had om de wedstrijd naar mij toe te trekken. Dan weet je: dit zit goed."

'Ik was overgeconcentreerd in de finale'

Over het niveau van de finale is Noppert ook eerlijk. "Dat was niet mijn beste niveau. Het was zo'n zware dag. 20 minuten na de halve finale stond ik alweer te 'bullen' voor de finale. Dan raak je overgeconcentreerd. Je hoofd wil wel, maar het gaat niet zoals het allemaal moet. Gelukkig had Michael dat ook."

'Vroeger moest ik altijd direct tegen Price'

En dan staat hij plots bij het qua deelnemersveld grootste PDC-toernooi met de trofee in de handen. "Dat ik de UK Open als 1e major win is heel bijzonder. De opzet met een open loting na elke ronde heeft mij deze keer geholpen. Eerdere jaren moest ik direct tegen toppers. Vorige keer tegen Gerwyn Price lag ik er direct uit. Dit toernooi lag mij nooit, maar nu zie je dat het ook de andere kant op kan gaan. Als je ziet hoeveel spelers eraan meedoen en dat jij dan met de beker omhoog staat, dat is nog steeds onwerkelijk."

'Ik wil op de vloer ook nog wat titeltjes pakken'

'Niet te snel te hoog willen'

"We gaan gewoon lekker door zo. Ik voel me fit en heb nu even tijd om te rusten en bij te komen. Lekker met Jent bezig zijn. Ook een beetje fitnessen. Dan voel je je ook frisser. Het zit dan helemaal goed tussen mijn oren. Ik hoop op de vloer ook nog wat beter te presteren. Daar ook nog wat titeltjes te pakken. We gaan het stapje voor stapje kijken. Niet te snel te hoog willen, dan ga je alleen jezelf tegenwerken."

Liever wat minder trainen

The Freeze kent zichzelf inmiddels door en door en weet hoe hij het beste kan presteren. "Ik haal energie uit heel veel meer dingen dan het trainen, zo steek ik wel in elkaar. Ik ben nou eenmaal geen groot trainingsbeest. Door de geboorte heb ik weinig getraind en kijk hoe het nu gaat. Lekker doorgaan zo."

'Papa heeft de UK Open gewonnen'

Hij vindt het ook mooi voor Jent, waarmee hij eerst lekker gaat voetballen om daarna misschien wel te gaan darten. "Zo ben ik ook begonnen, maar hij mag het helemaal zelf weten natuurlijk. Ik vind het nu vooral mooi dat Jent over 10 jaar op school kan zeggen: 'Papa heeft de UK Open gewonnen'. Dat pakt niemand mij meer af."

'Nu wil ik het WK winnen'

"Als je het niet erg vindt, ga ik weer verder. Lekker thuis genieten van het gezin. Dan ga ik weer vol frisse moed het toernooi in." Nog 1 vraagje dan. Wat kunnen we nog meer van jou verwachten? "Nou het is qua grote toernooien voorlopig even rustig. Mijn droom om een major te winnen is uitgekomen, nu wil ik het WK winnen. Waarom niet, hè!? Lekker doorgaan en wat op mijn pad komt, komt op mijn pad."

'Nu wil ik ook het WK winnen'