Uitgeputte Vincent van der Voort telt even niet mee na slopend jaar: ‘Ik merk dat ik leeg ben’
i

Pro Shots

Uitgeputte Vincent van der Voort telt even niet mee na slopend jaar: ‘Ik merk dat ik leeg ben’

Emiel Versteeg • 10:00, 29-11-2023

Voor het eerst sinds 2001 is darter Vincent van der Voort er niet bij op het WK darts in Londen. De Nederlander werd afgelopen maandag bij het laatste kwalificatietoernooi uitgeschakeld door landgenoot Jeffrey Sparidaans. Voor Van der Voort begint nu een nieuwe periode, want naast het darten gaat hij na een slopend jaar vooral tijd vrijmaken voor zijn mentale gezondheid. Dit vertelde hij in gesprek met Sportnieuws.nl.

TOTO Dart Kings kondigde tijdens een persbijeenkomst aan dat voormalig PSV-voetballer Dirk Marcellis aansluit bij het team. Hij gaat de darters mentaal begeleiden op het WK darts in Londen. Van der Voort krijgt ook hulp van de 3-voudig international, met wie hij inmiddels al één keer sprak.

Dubbel gevoel na uitschakeling

Van der Voort reist dus niet mee af met zijn collega-darters die naar Londen gaan voor het WK. De 48-jarige Nederlander kijkt met gemengde gevoelens terug op het mislopen van het WK. "Het is dubbel. Aan de ene kant is het goed dat ik er niet bij ben, want ik ben niet goed genoeg en dan heb je er ook niets te zoeken. Daarnaast vind ik de rust wel fijn nu en zorgt dat ook voor bevrijding.

Van der Voort baalt er ontzettend van, maar zag het wel al aankomen. "Ik heb zoveel jaar meegedaan en nu tel je gewoon even niet mee. Het is pijnlijk. Alleen voelde ik al snel in het jaar dat er een wonder moest gebeuren als ik erbij wilde zitten. Er gebeurde ook te veel in mijn privésfeer. Eerst dacht ik nog: 'Als ik op een toernooi ben zet ik alles wel aan de kant'. Zo werkt het alleen niet en toen ben ik mezelf voorbijgelopen."

LEES OOK: 🎥 | Van der Voort sneert opnieuw naar Co Stompé: 'Ik vind hem ook niet zo leuk'

Mentale ondersteuning

Voor Van der Voort was het een bewogen jaar. Hij kampte een tijdje met motivatieproblemen en twijfelde lang over zijn toekomst. Pas in oktober maakte hij bekend dat hij voorlopig doorgaat met darten. Het was in 2023 vooral op privévlak heel zwaar. "Ik ben gewoon leeg na dit jaar. Het is dusdanig zwaar geweest dat ik mezelf een beetje voorbij ben gelopen. Daarbij heb ik niet genoeg aan mezelf gedacht. Ik heb me ook wel een beetje vergist in mezelf, dat ik dacht dat ik het allemaal kon oplossen. Maar ik kan het niet allemaal zelf oplossen."

Maar goed dus dat Marcellis bij het team is gevoegd. "We hebben een gesprek gehad en hij leert me om anders naar bepaalde dingen te kijken. Natuurlijk lukt dat niet in 1 of 2 gesprekken. Dat heeft tijd nodig."

Tekst gaat verder onder de video

Van der Voort gaat nu alles op alles zetten, om strakjes weer te kunnen knallen met het darten. Maar eerst: even rust de nodige rust. "Ik ben ook echt uitgeput en daarom is het fijn dat ik nu even een paar weken niet hoef te darten. Ik ga veel met Marcellis praten. Soms kunnen zulke gesprekken confronterend zijn, maar de 1e keer was wel fijn. Ik ben leergierig en wil graag weten of ik er verder wat aan kan hebben."

Doelen voor volgend jaar

Ondanks de tegenslag van de uitschakeling voor het WK en de mentale problemen ziet Van der Voort de toekomst positief in. "De komende 2 maanden gaan Marcellis en ik aan de slag. Dan gaan we kijken hoe het komende jaar loopt. Eerst moet ik alles een plekje geven en dan zien terug te komen op mijn niveau of hopelijk nog beter."

Voor van der Voort is het in ieder geval al wel duidelijk waar hij zijn focus op zal gaan leggen: "Het doel wordt volgend jaar sowieso Players Championships Finals, het WK en het EK halen. Die 3 toernooien moet ik gewoon halen en daar moet ik naartoe werken. Voor nu is het nog ver-van-mijn-bedshow, want ik moet eerst echt tot rust komen. Maar dat moeten wel de uiteindelijke doelen worden."