Van Gerwen geeft het helemaal weg: Clayton wint avondje Schotland in Premier League of Darts
i

Steve Welsh/PDC

Van Gerwen geeft het helemaal weg: Clayton wint avondje Schotland in Premier League of Darts

Rick Kraaijeveld • 01:36, 22-04-2022

Michael van Gerwen heeft het in de finale van de 11e speelavond in de Premier League of Darts helemaal weggegeven. In Aberdeen stond hij tegenover zijn grote concurrent Jonny Clayton. Hij kreeg een matchdart, maar greep die kans niet. Clayton deed dat wel en won met 6-5. Van Gerwen verloor niet alleen de finale, maar ook zijn leidende positie op de ranglijst van de Premier League.

Het was een prachtig affiche in Aberdeen: de finale van de Premier League of Darts tussen de nummer 1 en 2 van die competitie. Michael van Gerwen tegen Jonny Clayton. Het was tevens hun 5e ontmoeting in de Premier League en voor aanvang stond het 2-2.

Rare finish Clayton

Clayton mocht de finale aftrappen en pakte gelijk de voorsprong na een merkwaardige finish van bullseye, 3 en dubbel 4. Van Gerwen hield zijn eigen leg door tops over te houden na 12 pijlen, met de 13e dart zette hij zichzelf op het scorebord.

Van Gerwen viel aan

Van Gerwen ,die continu druk zette op de legs van Clayton, kon het maar niet afmaken. Wanneer Clayton een slippertje maakte, deed MvG dat ook. Het gemiddelde van Van Gerwen was de eerste paar legs weer klassiek hoog: tussen de 110 en 115. Echter ging het mis bij de dubbels. In de 3e leg kwam The Green Machine goed weg: hij miste tops en 2 keer dubbel 10 voor zijn eigen leg. Door geklungel van Clayton kreeg hij nog een kans en pakte hij wel de 2-2.

De brul van Van Gerwen

Vlak voor Van Gerwen de leg van Clayton afpakte, kwam hij met een ontiegelijke brul die zelfs door de camera op te vangen was. Hij gooide de merkwaardige finish van 2 keer dubbel 19 en pakte daarmee de eerste break.

Lesje spannend maken met Van Gerwen

Van Gerwen liet het vervolgens na om Clayton opnieuw te breken. Het werd zelfs zo erg dat Van Gerwen zijn eigen leg weggaf aan Clayton. Met een 4-4-tussenstand was alles weer mogelijk, en Clayton was zelfs in het voordeel omdat hij begon. Clayton vergat zichzelf echter te belonen door 3 darts op een finish te missen. Van Gerwen deed dat niet en brak dus weer.

Eigen leg houden is winnen

De enige taak die Van Gerwen nog moest vervullen was zijn eigen leg houden, met een start van 180 leek dat wel goed te komen. Clayton kwam er hard achteraan en pakte toch nog de leg na het missen van dubbels door Van Gerwen. Clayton moest alleen nog maar zijn eigen leg houden, wat hij deze keer wel deed. Clayton won zo zijn 3e avond van het toernooi.

Fluitje

Gedurende de gehele wedstrijd was er een persoon in het publiek die de wedstrijd verstierde met een fluitje. Het haalde iedereen op het podium uit de concentratie. Tijdens de wedstrijd werd er omgeroepen om te stoppen, zonder enig gehoor. Na afloop was Van Gerwen zichtbaar geïrriteerd en ging hij in discussie met de wedstrijdleiding. Uiteraard wordt vervolgd.