🎥​ | Verbannen Nederlands dartstalent Wessel Nijman over matchfixing: 'Mijn wereld stortte ineen'

Pim Huberts • 21:29, 02-07-2022 / Laatste Update: 15:27, 08-01-2024

Bijna 2 jaar geleden werd 1 van de grootste dartstalenten van Nederland (en de wereld) geschorst na het matchfixen van zijn eigen wedstrijd. De toen pas 20-jarige Wessel Nijman kreeg een ban van 5 jaar en zag zijn wereld ineenstorten. Recent deed de darter voor het eerst zijn verhaal.

Nijman werd geschorst na het opzettelijk verliezen van een online dartwedstrijd. En dat gebeurde allemaal op het zolderkamertje van Nijman. Met de wasmachine op de achtergrond, viel het begin van zijn dartcarrière in duigen. In coronatijd werden er geen fysieke toernooien georganiseerd, maar werd de darter wel uitgenodigd om in een online competitie mee te spelen. Op deze competitie kon gewed worden en viel dus onder de Darts Regulation Authority (DRA).

Berichtje via IG

Het was deze 'rechter van de dartsport' die Nijman uiteindelijk betrapte. Via een berichtje vanaf aan apart IG-account naar 1 van de vrienden van de darter, kreeg de jonge darter de optie om in een keer heel veel geld te verdienen. "Wil je wat makkelijk geld verdienen?", schreef dit onbekende account.

'Toch wel interessant'

"Eerst maakten we er nog grapjes over, maar toen werd het eigenlijk wel interessant. Dus besloot die vriend om de mannen achter het berichtje te ontmoeten. Ze maakten duidelijk dat ik met 4-0 moest verliezen, en dat deed ik dan ook", vertelt Nijman die voor de coronabreak 1e stond op de Development Tour en dus goede kansen had op kwalificatie voor het WK darts en het winnen van een PDC tourkaart. Dit alles bleef ineens buiten bereik.

"Een tijdje na de wedstrijd wist ik eigenlijk al dat ik een flinke fout had gemaakt. Het was echt super superdom", concludeert hij.

Flinke straffen

Darters zijn verplicht melding te maken als ze aangesproken worden om een wedstrijd op een bepaalde manier te beslissen. Als dit niet gebeurt, zitten er flinke straffen aan vast. Ook omdat de dartsport vrijwel grotendeels gesponsord word door gokkantoren.

Ook de Noord-Ier Kyle McKinstry werd gepakt voor matchfixing, maar hij wilde in tegenstelling tot Nijman niet meewerken aan het onderzoek. McKinstry werd voor 8 jaar geschorst.

De darter kan mogelijk in 2023 weer in actie komen op het professionele circuit.