Nederlandse darter geeft toe aan matchfixing: ‘Ik werd onder druk gezet’

18 augustus 2020

BSR Agency

Wessel Nijman heeft toegegeven dat hij een wedstrijd verkocht heeft. De Nederlandse darter werd dinsdag door de DRA officieel beschuldigd van matchfixing en gaf even later toe inderdaad expres te hebben verloren.


Het gebeurde in een wedstrijd in de Modus Icons of Darts League. Dat was zo'n beetje het eerste toernooitje wat via internet werd georganiseerd voor internationale darters. Nijman verloor het duel met 4-0 in legs van David Evans.

'Fout die ik heb gemaakt'
"Ik wil bij deze graag in het openbaar mijn oprechte spijt betuigen en verontschuldigingen aanbieden voor de fout die ik heb gemaakt met betrekking tot het aangaan van weddenschappen en het betrokken zijn bij match-fixing", zegt Nijman in een verklaring aan RTL 7 darts.

'Neem de volledige verantwoordelijkheid'
"Ik werd onder druk gezet om een wedstrijd te verliezen en ik stemde ermee in dit te doen. Ik heb de overtreding toegegeven en neem er de volledige verantwoordelijkheid voor en zal mijn straf aanvaarden."

'Ik had het anders moeten doen'
Nijman beseft dat hij het anders aan had moeten pakken. "Ik had met mijn management, de PDPA, DRA of politie moeten praten toen ik in deze positie werd geplaatst en zou elke andere speler die zich in een vergelijkbare positie bevindt, adviseren om dat te doen."

'Wil het rechtzetten'
Hij deed echter totaal iets anders. "In plaats daarvan ging ik ermee akkoord en maakte een stomme fout waarvoor ik terecht gestraft word. Het was een eenmalige beoordelingsfout die ik achter me wil laten en ik wil er alles aan doen om het recht te zetten."

Nog een darter geschorst
De DRA schorste Nijman en collega-darter Kyle McKinstry tot het onderzoek is afgerond. Ook McKinstry is officieel beschuldigd van matchfixing.