Vier spelers uit top vijf van de wereld én Luke Littler melden zich af voor Euro Tour in Rosmalen
Luke Littler en wereldkampioen Luke Humphries ontbreken in Rosmalen. © PDC Darts

Vier spelers uit top vijf van de wereld én Luke Littler melden zich af voor Euro Tour in Rosmalen

13:37, 23-05-2024 / Laatste Update: 13:46, 23-05-2024

De Euro Tour doet eind mei Nederland aan, maar veel grote dartnamen zullen Rosmalen niet eens bezoeken. In aanloop naar het Dutch Darts Championship regende het afmeldingen, onder anderen van wereldkampioen Luke Humphries en Luke Littler. Ook in de week van het toernooi zegden nog wat grote namen zich af.

Twee van de grootste namen ter wereld laten het Dutch Darts Championship, zoals het toernooi heet, schieten. Zo komen wereldkampioen Luke Humphries en tienersensatie Luke Littler niet naar de Autotron in Rosmalen, vlakbij Den Bosch. Ook Premier League Darts-deelnemer Rob Cross heeft er geen behoefte aan om in Nederland te gooien. Daar kwamen boezemvrienden Michael Smith en Nathan Aspinall daags voor de start van het toernooi nog bij.

Luke Littler

Dat Luke Littler niet zou komen, was al bekend. Hij had een afspraak met zijn manager dat hij naar de FA Cup-finale mocht van zijn favoriete voetbalclub Manchester United als hij het goed zou doen op de Euro Tours. Afgelopen weekend won hij nog in Oostenrijk een toernooi, dus is hij op 25 mei bij Manchester United - Manchester City.

Wel veel Nederlanders

Er blijven, gelukkig voor de fans die al kaartjes gekocht hadden, genoeg darters van naam over die het bekijken waard zijn. Michael van Gerwen is er zo dichtbij zijn huis, natuurlijk gewoon bij. Net als de andere Nederlanders Danny Noppert, Gian van Veen, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld. Ook Kevin Doets heeft geluk: door de vele afmeldingen kwalificeerde hij zich automatisch.

Door de vele afmeldingen hebben Jermaine Wattimena en Ritchie Edhouse geluk. Zij worden ingevlogen voor het toernooi, al zal dat in het geval van Wattimena niet nodig zijn, die woont dichtbij. Jonny Clayton heeft nu een geplaatste status in Rosmalen.

Buitenlandse darters en Belgen

Van de top-vijf van de wereld is dus alleen Van Gerwen van de partij. Gelukkig kan het publiek in Rosmalen nog wel genieten van namen als Gerwyn Price, titelhouder Dave Chisnall en Damon Heta. Er zijn ook een aantal Belgen van de partij in de vorm van Dimitri Van den Bergh en Mike De Decker.

Kwalificaties

Bij die afmeldingen zat ook de naam van Gary Anderson. De mateloos populaire Schot, ook tweevoudig wereldkampioen, laat de Euro Tour in Nederland ook schieten. Op 8 mei was er nog een kwalificatietoernooi in Duitsland, waarin alle nog niet geplaatste darters een ticket voor Rosmalen konden bemachtigen. Alleen Niels Zonneveld lukte het om een plekje in het hoofdtoernooi te bemachtigen.

Op donderdag 23 mei is er nog een kwalificatietoernooi voor alleen Nederlanders. Hier liggen nog vier tickets klaar.