Wessel Nijman | Na zijn terugkeer van matchfixing-schorsing lost de darter z'n belofte in
i

Twitter

Wessel Nijman | Na zijn terugkeer van matchfixing-schorsing lost de darter z'n belofte in

Martijn Baars • 19:00, 19-12-2023 / Laatste Update: 03:09, 06-01-2024

Wessel Nijman was drie jaar geleden nog een van de grootste beloftes in het darten. Hij stond op het punt om door te breken, toen hij in de val trapte. Hij ging akkoord met matchfixing, verloor expres zijn wedstrijd in een online competitie en werd voor vijf jaar geschorst. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, is hij terug van zijn schorsing en gaat hij vrolijk verder waar hij mee bezig was voor z'n schorsing: zijn dartstalent laten zien.

Wessel Nijman matchfixing

De schorsing voor matchfixing werd gehalveerd naar tweeënhalf jaar, omdat Nijman zich openstelde om mee te werken aan een preventieprogramma voor andere darters. Hij heeft z'n lesje geleerd en straf uitgezeten. Sinds februari 2023 mag hij weer officieel meedoen aan professionele darttoernooien en die kans greep hij met beide handen aan. In nog geen jaar won hij drie toernooien op de Development Tour van de PDC.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Supertalent

Achter supertalenten Gian van Veen en Luke Littler werd Nijman met die resultaten derde op de ranglijst van de talententour. Daardoor kwalificeerde hij zich meteen voor zijn eerste WK darts en is hij in 2024 en 2025 verzekerd van een tourkaart. Daarmee lost hij zijn belofte van vóór zijn schorsing nu al in. Er is een Nijman van voor 2020 en van na 2020, maar zijn talent staat buiten kijf.

Underdog

Hoe mooi is het dat hij het in de eerste ronde mag opnemen tegen een legende van de sport: Steve Beaton. Volgens dartexpert Jacques Nieuwlaat is Nijman zelfs favoriet tegen Beaton, die aan zijn 33e WK op rij gaat beginnen. "Beaton gooit al jaren slecht op het WK", zei Nieuwlaat tegen Nijman toen hij hem sprak over de loting. Nijman zelf doet het liever anders. "Ik zie het helemaal niet zo dat ik favoriet ben. Ik zit liever in de underdogpositie."

Net zo goed als Littler en Van Veen?

Hoe verhoudt Nijman zich tot dat andere Nederlandse darttalent, Gian van Veen? Veelzeggend is misschien wel het gegeven dat Nijman héél dicht in de buurt van de jeugd-WK finale was. In de halve finale verloor hij met 5-4 van Van Veen, die uiteindelijk de jeugdwereldtitel aan Luke Littler moest laten. Maar als je de kenners mag geloven, zijn dat wel de drie namen die we komend jaar vaker gaan zien. Te beginnen met het WK darts, waar ze alle drie voor het eerst mogen schitteren.

Wessel Nijman

Bijnaam: geen

Leeftijd: 23

Woonplaats: Uitgeest

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 0

Opkomstnummer: Let me entertain you - Robbie Williams