WK darts | Wereldkampioen Michael Smith moet diep gaan voor zege op indrukwekkende Kevin Doets
i

PDC

WK darts | Wereldkampioen Michael Smith moet diep gaan voor zege op indrukwekkende Kevin Doets

Martijn Baars • 01:07, 16-12-2023 / Laatste Update: 21:16, 07-01-2024

Kevin Doets was héél dicht bij de grootste stunt op het WK darts sinds 2009 (toen werd regerend wereldkampioen John Part uitgeschakeld), maar de Nederlandse darter verloor op het nippertje van de regerend wereldkampioen. Michael Smith was onder de indruk van de Nederlander en moest écht diep gaan om te winnen. Een 142-finish in de beslissende vijfde set was uiteindelijk pas de genadeklap voor Doets. Smith pakte de zinderende wedstrijd met 3-2.

De eerste set was echt heel goed. Beide darters gooiden 100 gemiddeld en de uitslag in die set had alle kanten op kunnen staan. Zo gooide Doets een leg in 11 pijlen uit. Dat was de beste leg tot dan toe op het WK darts. Vervolgens miste de Nederlander ook nog een pijl op dubbel-18 om op 2-2 te komen en stapte Smith wel in voor de eerste set: 1-0.

Schitterende tweede set

Meteen na de eerste pauze was Doets weer scherp. Hij miste 1 pijl op tops om Smith meteen te breken, maar hield zijn eigen leg wel. In de leg van Bully Boy kreeg Doets weer een pijl op een break, maar miste hij dit keer dubbel-16. Daardoor ging alles met de pijlen mee en kwam er een beslissende leg. Smith gooide daarin twee keer 140, Doets twee keer 134. Smith miste een pijl voor de set, Doets twee, maar zijn derde ging erin: 1-1!

Op voorsprong tegen de wereldkampioen

Hawkeye, zoals de bijnaam van de Nederlander is, gooide over 2,5e set beter dan Smith en drukte dat ook in cijfers uit. Hij bleef in alle legs uiterst kalm en was geen moment onder de indruk dat hij op het WK tegen de wereldkampioen moest gooien. Sterker nog: hij kwam gewoon op een 2-1 voorsprong in sets tegen Smith. Het was wel z'n eigen set, dus hij was er nog lang niet. Smith had namelijk het tempo er goed op liggen, maar Doets kon daar nog altijd mee mee.

Doets laat niet los

In de vierde set brak Smith Doets in de tweede leg. Met een 121-finish kwam hij op 2-0 en gaf hij zichzelf lucht in die vierde set. Maar Doets liet maar niet los. De Nederlander brak meteen terug naar 2-1 en leek zijn leg te houden voor 2-2, maar Doets miste dubbel-16. Smith pakte de set vervolgens wel: 2-2.

142 is de genadeklap

Vervolgens deelde Smith al heel vroeg de genadeklap uit aan Doets. Meteen in die eerste leg van de beslissende set gooide Smith een 142-finish, terwijl Doets op 24 stond te wachten.

Smith hield zijn leg, kwam 2-0 voor en zag dat Doets nu wel losliet. Er kwam geen druk meer op Bully Boy, die de prachtige wedstrijd uitgooide voor een 3-2 zege in sets. Maar wat een schitterende wedstrijd heeft Doets neergezet! Hij was er zelf ook heel trots op. "Ik was de betere darter voor m'n gevoel", zei hij na afloop. Check zijn hele reactie hier.

- Dit is het speelschema van het WK darts