Bondscoach over mentale staat Denemarken na Eriksen: shock, overgeven en nachtmerries
i

Getty Images

Bondscoach over mentale staat Denemarken na Eriksen: shock, overgeven en nachtmerries

Eimert Pruis • 16:22, 14-07-2021 / Laatste Update: 22:43, 05-01-2024

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand heeft terug in Denemarken een kijkje gegeven in de kleedkamer van de ploeg na het vreselijke incident met Christian Eriksen. Het hele EK was loodzwaar, zo vertelt hij, maar vooral de wedstrijd tegen België (de eerstvolgende na het bekende duel met Finland) was heftig. "Ik zag twijfels voor de aftrap en veel spelers waren aan het overgeven."

"Nadat Christian van het veld was gegaan waren we allemaal in shock", vertelt Hjulmand aan Deense media. "De spelers leken geesten die over het veld renden." De volgende wedstrijd tegen België wist niemand hoe het zou gaan verlopen. "Ik droom normaal nooit maar die nacht voor België had ik net als veel spelers nachtmerries. Ik droomde dat mijn geliefde vocht voor haar leven en in mijn armen stierf."

In de kleedkamer voor de aftrap tegen België was het een mentale gekte, beschrijft de bondscoach. "Ik zag spelers overgeven en sommigen wilden opeens toch niet meer spelen. Het was zo raar." Toch ging Denemarken uitstekend van start en stond het binnen 2 minuten op voorsprong. "Het is voor mij een raadsel hoe we zo konden starten. We konden de steun van de supporters wel zien en voelen. Het hielp ons betekenis vinden in een situatie die nergens op sloeg. Dat zorgde ervoor dat we weer verder konden."

Uiteindelijk verloor Denemarken de wedstrijd met 2-1 maar herpakte zich in de volgende wedstrijden. Zelfs de halve finale werd bereikt waar ze op schlemielige wijze (onterechte penalty) werden uitgeschakeld. "We voelden ons gesteund, wat het resultaat ook zou worden. En dat heeft de spelers enorm geholpen, denk ik."